• 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

Druga najniža planina centralne Srbije važi za atraktivno izletište

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sopot i Mladenovac su najbliži Kosmaju, planini koja se uzdiže na 626 metara nadmorske visine

  • 2
Planina Kosmaj Kosmaj / Foto: Shutterstock

Na nešto više od 50 kilometara udaljenosti od glavnog grada naše zemlje nalazi se planina, koja je na drugom mestu po visini u centralnom delu Srbije.

Sopot i Mladenovac su najbliži Kosmaju, planini koja se uzdiže na 626 metara nadmorske visine. Odmah nakon Avale, čija je nadmorska visina 506 metara, po visini u centralnoj Srbiji, nalazi se upravo Kosmaj.

Područje ove planine je pod zaštitom, a kako je navedeno na zvaničnom sajtu Gradske opštine Sopot, u pitanju je područje koje se nalazi pod drugim i trećim stepenom režima zaštite.

Stotinak izvora vode

Koliko su značajna prirodna bogatstva Kosmaja jasno ukazuje i podatak da se čak oko 95 izvora može sresti na ovoj planini.

Kosmaj Kosmaj / Foto: Shutterstock

Uz to, Kosmaj je dom i brojnim biljnim, ali i životinjskim vrstama. Mnoge od njih se svrstavaju u endemske, dok ima i reliktnih, pa i ugroženih vrsta na ovoj planini.

Gotovo šest stotina biljnih vrsta registrovano je na području Kosmaja, ali i više od tri stotine vrsta gljiva. Uz brojne vrste insekata, na ovoj planini obitava i 50 vrsta sisara, te brojne vrste ptica. Njih oko sto.

Kosmaj planina panorama Kosmaj / Foto: Shutterstock

Kulturno-istorijske znamenitosti Kosmaja i okoline

Na području ove planine u centralnom delu Srbije mogu se videti i brojna kulturna dobra, koja se nalaze pod zaštitom, ali i drugi značajni kulturno-istorijski spomenici.

Uz spomen kosturnicu u kojoj se nalaze zemni ostaci srpskih ratnika, koji su stradali tokom Velikog rata, na Belom kamenu nalazi se i spomenik, koji je posvećen stradalim pripadnicima Kosmajsko-posavskog partizanskog odreda.

Manastir Kastaljan, koji je izgrađen tokom srednjeg veka i posvećen svetom Georiju nalazi se na području ove planine, kao i manastir Tresije i crkva koja je posvećena svetim apostolima Petru i Pavlu, a koja se nalazi u Nemenikućama.

U istom selu postoji i vodenica potočara Borikića, a na Kosmaju je i vidikovac izgrađen od drveta, koji je smešten na vrhu planine i sa koga posetioci imaju prilike da uživaju u fantastičnom pogledu na okolinu druge najniže planine u Srbiji.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Kako izgleda imanje na Kosmaju koje je Novak Đoković kupio od Karića

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Nevena

    23. april 2024. | 06:04

    A manastir Pavlovac?

    Podelite komentar

  • Baka

    24. april 2024. | 16:58

    Na Kosmaju nema dovoljno sadrzaja za decu! Nijedno uredjeno igraliste sa ljuljaskama, toboganima itd ( osim u centru Sopota).

    Podelite komentar