• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Najseverniji grad na afričkom kontinentu značajan je i za srpsku istoriju

Vreme čitanja: oko 2 min.

Posmrtni ostaci 833 srpska vojnika i oficira sahranjeni su na hrišćanskom groblju, u spomen kosturnici u tom gradu

  • 0
Bizerta, Tunis Foto: Pixabay/ziedkammoun

Iako se češće pominje grčko ostrvo Krf, koje je bilo „Ostrvo spasa“ za srpsku vojsku i narod, nakon Albanske golgote, postoji još jedan grad koji je odigrao značajnu ulogu u tom periodu.

Na samom severu afričkog kontinenta, u Tunisu, nalazi se Bizerta. Grad koji je danas poznat kao turistička destinacija, interesantna svih meseci tokom godine.

Upravo u tom gradu, koji se smatra najsevernijim na kontinentu, tokom Velikog rata se nalazila francuska vojna baza. Određeni broj srpskih vojnika, koji su preživeli Albansku golgotu, poslat je u Bizertu, a kako navodi „Vikipedija“, srpski vojnici su boravili u toj bazi u periodu od 1916. do 1919. godine.

Posmrtni ostaci 833 srpska vojnika i oficira sahranjeni su na hrišćanskom groblju, u spomen kosturnici u tom gradu.

Bizerta, Tunis Foto: Pixabay/aliciacharlotte

Stari deo grada

Oko sat vremena vožnje od grada Tunisa nalazi se Bizerta, koja je zbog klimatskih karakteristika posećena tokom čitave godine. Izuzev stare luke Bizerte, tu je Medina, stari deo grada, poznat po bogatom istorijskom i kulturnom nasleđu.

Jedna od najupečatljivijih tačaka u tom delu Bizerte je i fontana, koja svedoči otomanskom nasleđu grada. A u tvrđavi koga je građena u periodu srednjeg veka, kako navodi „Tunisiatourism“, nalazi se omanji Okeanografski muzej, koji takođe vredi posetiti.

Kao potpuna suprotnost starom delu grada, Bizerta se može pohvatili i modernom marinom, koja je relativno skoro izgrađena.

Bizerta, Tunis Foto: Pixabay/mehdimekki44

Turisti koji žele da uživaju u pogledu na grad, mogu posetiti tvrđavu Španije (engl. Fort de Espagne) koja je poznata kao svojevrstan vidikovac.

Plaže u Bizerti i okolini

Kada se iz Bizerte krene u pravcu severa, kuda vodi Korniš obalni put (engl. Corniche) nailazi se na mnoštvo peščanih plaža, ali i smeštajnih kapaciteta, te restorana i drugih sadržaja, navodi „Planetware“.

U tom delu se mogu videti plaže koje se smatraju divljim, a vrlo su popularne među onima koji žele da uživaju u kampovanju, ali i među turistima koji nisu ljubitelji gužve.

Južno od Bizerte nalaze se plaže, koje se smatraju najlepšim u celoj oblasti, a Raf-Raf, Ras el Djebel i Sidi Ali el Mekki, samo su neke od njih.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Šta obavezno morate da obiđete u Tunisu: Ovako izgleda jedan dan u Sahari

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja