• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na mestu na kome se reka Tamiš uliva u Dunav nalazi se grad kojim su mnogi vladali

Vreme čitanja: oko 2 min.

Budući da su gradom vladali mnogi i to najpre Rimljani, a zatim i Avari, Kelti i Huni, te kasnije Sloveni i Mađari, pa Tatari i Turci, te Nemci, Pančevo je, budući strateški značajan grad, često menjao i nazive

  • 0
Pančevo panorama Foto: Shutterstock

Tek nešto manje od 20 kilometara deli glavni grad naše zemlje i Pančevo, grad koji je smešten na nadmorskoj visini od 77 metara.

Sam grad pozicioniran je na mestu na kome se Tamiš uliva u mnogo moćniji Dunav.

Po broju stanovnika Pančevo se nalazi na trećem mestu u celoj Vojvodini, a smatra se i da je jedno od najtoplijih mesta u tom delu naše zemlje, navodi "Vikipedija".

Budući da su gradom vladali mnogi i to najpre Rimljani, a zatim i Avari, Kelti i Huni, te kasnije Sloveni i Mađari, pa Tatari i Turci, te Nemci, Pančevo je, budući strateški značajan grad, često menjao i nazive. Panoča ili Panucea, Panuka i Panzova, tek su neki od naziva koje je današnje Pančevo nosilo tokom svoje duge istorije.

Pančevo, stanovi, stambena zgrada, panorama Foto: Shutterstock

Proizvodnja piva na Balkanu počela je u Pančevu

Tik uz obalu Tamiša u Pančevu još od prvih decenija 18. veka, u vreme austrougarske vladavine, u Pančevu je otvorena pivara. Bila je to prva pivara na području Balkana.

Pre nego što je 1847. godine vlasništvo nad njom preuzeo Đorđe Vajfert, prvu pivaru je 1722. godine u ovom gradu otvorio Abraham Kepiš, koji je bio jevrejskog porekla.

Pančevo panorama centar grada, rikokatolička crkva Foto: Wikipedia/Dungodung

Pančevački muzeji

Osnovan pre nešto više od stotinu godina, Narodni muzej Pančevo poznat je ne samo po izuzetno značajnoj stalnoj postavci, već i po tome što se delo čuvenog srpskog slikara Paje Jovanovića "Seoba Srba" čuva u ovom muzeju.

Pored toga, u ovoj značajnoj kulturnoj instituciji mogu se videti i mnogi predmeti koji svedoče postojanju Starčevačke kulture, a kako navodi TO Pančevo, u muzeju se čuvaju i zastave Srpskog Vojvodstva, koje datiraju iz 1848. godine.

Pančevo panorama Foto: Profimedia/Igor Markov/Alamy

Nedaleko od nekadašnje železničke stanice, na Gradskom keju u Pančevu nalazi se i železnička muzejska kompozicija.

Posebno je zanimljivo pomenuti da su lokomotiva i dva vagona, koji čine ovu jedinstvenu muzejsku kompoziciju, danas okarakterisani kao spomenik tehničke kulture i to jedini takve vrste u našoj zemlji.

Svakako ne treba zaboraviti ni dva arheološka nalazišta i to Starčevo i Dolovo, koji se na tom području nalaze.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Crnilo nad Pančevom: Sprema se ogromno nevreme, sudeći po oblacima

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja