• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Srednjovekovni grad poznat i kao "Švedski Kembridž" obiluje atrakcijama

Vreme čitanja: oko 2 min.

Po površini koju zauzima je na četvrtom mestu u celoj zemlji, a od glavnog grada Stokholma, Upsala je udaljena oko 70 kilometara u pravcu severozapada

  • 0
Upsala, Švedska Foto: Pixabay/12019

Neretko okarakterisan kao istorijsko središte zemlje, ali i značajan akademski centar, Upsala je grad koji prati krilatica "Švedski Kembridž".

Po površini koju zauzima je na četvrtom mestu u celoj zemlji, a od glavnog grada Stokholma, Upsala je udaljena oko 70 kilometara u pravcu severozapada.

Izuzev posete glavnoj katedrali, nastaloj tokom 13. veka, obilazak brojnih gradskih parkova i krstarenje rekom Firis svakako predstavljaju neke od, turistički atraktivnih aktivnosti.

Ništa manje nije zanimljiva ni poseta Univerzitetu Upsala u okviru organizovanih tura u pratnji vodiča. Osim Univerzitetske biblioteke, koja je najveća u celoj zemlji, tu se nalazi i Muzej evolucije, u kome se, pored ostalih eksponata, kako ističe „Planetware“, mogu videti i ostaci dinosaurusa, otkriveni na kineskoj teritoriji. Kao jedan od posebno interesantnih eksponata biblioteke, ističe se takozvana Srebrna Biblija, za koju se smatra da datira iz šestog veka.

Upsala, Švedska Foto: Pixabay/falco

Glavna gradska znamenitost

Izgrađena u drugoj polovini 13. veka, Domkirka Uppsala je glavna katedrala u gradu. Ujedno je ova, danas neogotička katedrala, jedna od najpoznatijih znamenitosti grada na reci Firis.

Nekoliko puta je ova značajna verska građevina pretrpela izmene, da bi joj tokom poslednje velike obnove krajem 19. veka bili dodati neogotički elementi, u vidu vitraža i visokih tornjeva, te velelepnih murala, koji je i danas krase.

Upsala, Švedska Foto: Pixabay/12019

Turistima se nudi mogućnost organizovanih tura na engleskom jeziku, tokom kojih imaju prilike da se bolje upoznaju sa lepotama njene unutrašnjosti.

Barokna propovedaonica izrađena u prvim decenijama 18. veka posebno privlači pažnju, a u katedrali se nalaze i grobnice nekoliko značajnih ličnosti. Takođe, kolekcija koja je pohranjena u Srebrnoj odaji katedrale vrlo često opčinjava posetioce, budući da se tu mogu videti mnogi predmeti koji su pripadali krunisanim glavama.

Upsala, Švedska Foto: Pixabay/falco

Zamak Upsale

Još jedna impresivna građevina danas je mesto u kome se nalazi rezidencija guvernera samog okruga. Upravo su za zamak Upsala vezani mnogi događaji, koji su značajni za istoriju zemlje.

Osim uživanja u fenomenalnom pogledu koji se sa zidina ovog zdanja pruža na grad i okolinu, posetiocima se nudi i mogućnost posete Muzeju umetnosti, koji u okviru ovog zdanja funkcioniše.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Polarni udari u Evropi: Zemlje zatrpane snegom

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja