• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Grad bogate i duge istorije, Larisa je i privredni centar grčke regije Tesalija

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ukoliko posetite Larisu, jedno je sigurno, šetnja vam neće nedostajati. Lepo uređene gradske ulice, idealne su za uživanje u ovoj aktivnosti

  • 0
Larisa Grčka Foto: Pixabay

Poznata kao regija koja se smatra žitnicom cele zemlje, Tesalija je po mnogo čemu interesantna. I upravo u toj regiji Grčke je i Larisa, grad bogate i duge istorije.

Uz to, Larisa važi i za privredni centar čitave regije, što jasno uakzuje na njen značaj.

Zahvaljujući poziciji koju zauzima, te činjenici da je okružuju i planinski masivi Olimpa, Titarosa i Kamvinije, Larisa se može pohvaliti klimatskim osobenostima. I baš zato, na području ovog grada se gaje različite vrste povrća, ali i kulture poputa žitarica, duvana i pamuka.

Proizvodnja vina i tradicionalnog grčkog pića, cipura, još je jedna osobenost ovog grada i njegove okoline.

Larisa Grčka Foto: Pixabay

Duga istorija Larise

O tome da je pdoručje današnje Larise bilo naseljeno još u doba neolita danas svedoči akropolj, koji je smešten na uzvišenju posvećenom Svetom Ahiliju, koji važi za zaštitnika grada, ističe „Visitgreece“.

Kasnije su na toj lokaciji vizantijski osvajači izgradili tvrđavu, a danas se u gradu može videti i pijaca, koja je izgrađena tokom 15 veka, u vreme turske vladavine tim područjem.

Na padinama tog brda postoje i ostaci pozorišta iz antičkog perioda, koje svedoči o značaju koji je grad ima u to vreme.

Larisa Grčka Foto: Pixabay

Neke od znamenitosti grada

Ukoliko posetite Larisu, jedno je sigurno, šetnja vam neće nedostajati. Lepo uređene gradske ulice, idealne su za uživanje u ovoj aktivnosti.

A ako baš i niste ljubitelji kupovine, uvek se možete odlučiti za posetu nekom od muzeja. Izuzev Arheološkog muzeja, u Larisi se nalazi i Muzej istorijskog i narodnog stvaralaštva, kao i Opštinska umetnička galerija i Opštinska biblioteka.

U blizini reke Pinios nalazi se i park Alkazar, koji važi za jednu od znamenitosti grada. Izuzev šetnje lepo uređenim stazama, tu mogu uživati i ljubitelji mini golfa, budući da na području parka postoje i tereni za mini golf.

Tokom letnje perioda u parku je i pozorište na otvorenom, sa brojna omanja i lepo uređena jezera, dodatno upotpunjuju boravak i garantuju uživanje u ovom delu grada.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Magični zalazak sunca u Posidiju

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja