• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

15 ostrva u najvećem svetskom okeanu pravi su dragulj u tom delu sveta

Vreme čitanja: oko 2 min.

Podeljena su na južna i severna, a Rarotonga se među njima izdvaja kao najznačajnije. Na tom ostrvu je i Avarua, grad koji je glavni u čitavom arhipelagu

  • 0
Kukova ostrva, Okeanija Foto: Pixabay/Designtek

Više od 3.200 kilometara deli teritoriju Kukovih ostrva od najbližeg, nešto većeg kopna, pa se u tom smislu smatraju dalekom, ali i egzotičnom destinacijom.

I upravo zbog neke vrste izolovanosti, Kukova ostrva privlače pažnju turista, iako se ne može reći da je do njih baš tako jednostavno stići.

Ostrvo Rarotonga koje je i glavno u arhipelagu, povezano je sa četiri značajne destinacije, tako da postoje direktni letovi kako do Sidneja i Oklanda, tako i to Tahitija i Honolulua, ističe „Lonelyplanet“. Kukova ostrva su pokrivena letovina nacionalne avio kompanije, te postoje redovne linije od Rarotonge do mnogih ostrva arhipelaga.

Dve grupe ostrva

Naseljena prvi put oko hiljadite godine, Kukova ostrva su nazvana po kapetanu po imenu Džejms Kuk, koji ih je, prema „Vikipediji“ posetio u dva navrata i to prvi put 1773. godine, a drugi put četiri godine kasnije.

Kukova ostrva, Okeanija Foto: Pixabay/Julius_Silver

Arhipelag je sačinjen od ukupno 15 ostrva, čije je poreklo dvojako, budući da osim ostrva vulkanskog porekla, ima i koralnih ostrva u arhipelagu Kukovih ostrva.

Iako se ukupna površina Kukovih ostrva procenjuje na oko 240 kvadratnih kilometara, postoji i EEZ, odnosno Ekskluzivna ekonomska zona, koja zauzima nešto više od 1.960.000 kvadratnih kilometara okeana.

Podeljena su na južna i severna, a Rarotonga se među njima izdvaja kao najznačajnije. Na tom ostrvu je i Avarua, grad koji je glavni u čitavom arhipelagu.

Turizam na ostrvima

Glavna privredna grana, uz ofšor bankarstvo, po kome su Kukova ostrva takođe poznata, bez sumnje je turizam, budući da ova ostrva, smeštena u južnom delu površinski najvećeg okeana na celom svetu, privlače pažnju mnogih turista.

Kukova ostrva, Okeanija Foto: Pixabay/Designtek

Iako je klima na ostrvima mahom tokom cele godine prijatna, pa se na fenomenalnim plažama ovih ostrva može uživati u svako doba godine, kao najbolje vreme za posetu Kukovim ostrvima se izdvaja period između maja i meseca oktobra.

Period između novembra i aprila takođe prati prijatno vreme, ali uz povišeni nivo vlažnosti. Tokom decembra i januara na Kukovim ostrvima vlada sezona koja je praćena olujama, budući da je tada sezona ciklona.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ratni brod u oluji! Talasi ga bacali kao igračku!

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja