• 5

Vreme čitanja: oko 3 min.

Drastično skočile cene u Grčkoj: Apartman u suterenu je čak 1.300 evra, i to u omiljenom letovalištu Srba

M. M.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Od smeštaja, preko hrane, boravišnih taksi, pa čak i putarine, sve je skuplje nego prošle godine u ovo vreme.

  • 5
Grčka, putovanje, letovanje, plaža Foto: Shutterstock

U susret pedstojećoj letnjoj sezoni Grčka je podigla cene praktično na svakom koraku.

Od smeštaja, preko hrane, boravišnih taksi, pa čak i putarine, sve je skuplje nego prošle godine u ovo vreme.

Sudeći prema pisanju "Novosti", pojedine agencije nude desetodnevne aranžmane koje uključuju prevoz i smeštaj, za juli i avgust, u visini od vrtoglavih 1.100 evra za dve osobe, što je drastično više u odnosu na predhodna leta.

- Šokiran sam ponudom nakon što sam pretraživao apartmane u Grčkoj, za porodično letovanje u sopstvenoj režiji. Svakakvih cena ima i raznolikih smeštaja. Ali utisak mi je ostavio oglašeni apartman u suterenu, za 1.300 evra! - požalio nam se Borivoje S.

Ove cene, pritom, odnose se na najdraža srpska letovališta u Grčkoj, u oblasti bližoj Solunu, dok su cene u drugim krajevima još više. Na Tasosu, recimo, samo soba košta 850 evra po čoveku, a i drugi dostupni cenovnici agencija, kako stvari stoje nude letovanje u apartmanima, bez obezbeđene hrane, po cenama koje su se prilično približile - hotelskom smeštaju u Grčkoj.

Grčka, letovanje, Krit, Parga Foto: Telegraf.rs

I boravišne takse su porasle za oko 50 procenata. Najjeftinije je taksa za boravak u apartmanima, koju će za deset dana letovanja, turisti plaćati oko 15 evra više na cenu smeštaja.

- I hotelske usluge će poskupeti za onoliko koliko je taksa. Od hotela sa dve zvezdice gde je to tri evra, pa do hotela sa pet zvezdica gde je to 10 evra. Za 10 dana, taj trošak će biti od nekih 30 do 100 evra u zavisnosti od hotela - nedavno je najavio direktor JUTA Aleksandar Seničić.

Takođe, prema novoj meri Vlade Grčke, smanjiće se broj ležaljki na javnim plažama, što može da uveća njihovu dosadašnju cenu iznajmljivanja.  Na najvećem broju plaža, polovina njene površine mora da bude dostupna svima, dok je druga polovina rezervisana za ležaljke i suncobrane koji pripadaju kafićima.

Oni koji se u Grčku upute sopstvenim prevozom moraju u troškove letovanja da uračunaju i nove cene putarina, koje su od 1. aprila veće od 30 do 35 odsto. Putnici iz Beograada, preko Severne Makedonije do, recimo, Halkidikija, za putarinu u jednom pravcu treba da izdvoje 3.040 dinara. Za istu rutu, iz Novog Sada biće potrebno nešto više novca - oko 3.330 dinara, a iz Subotice 3.800 dinara. Nišlije će proći najpovoljnije sa oko 1.990 dinara.

Putnici koji iz Beograda idu na Krf, do Igumenice će platiti oko 4.250 dinara, a ukoliko letuju na Tasosu, putarina do Kavale će ih koštati oko 3.700 dinara. Od glavnog grada do Atine potrebno je izdvojiti 6.870 dinara.

Uprkos višim cenama, aranžmani za leto počeli su da se prodaju još prošlog oktobra, a za određene destinacije u Grčkoj ostalo je malo mesta još pre kraja februara. U odnosu na prošlu godinu, već je zabeleženo povećanje prodaje aranžmana od 51 odsto.

- Najveći broj Srba i dalje bira apartmane, a Grčka je godinama unazad po njima i prepoznatljiva - rekao je nedavno Milan LAinović iz JUTA. - Naši turisti vole da borave u takvom tipu smeštaja i već dugo vremena je interesovanje aktuelno. Iako zvuči skupo, letovanje u Grčkoj je skoro 50 odsto jeftinije nego što bi koštalo letovanje u Srbiji. Evo na primer, u Vrnjačkoj banji hotelski smeštaj vrlo je teško naći ispod 150 evra dnevno.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ovog vikenda počinje letnja sezona: Opet kreće "Nostalgija" kroz Mokru Goru

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Kole

    25. april 2024. | 15:29

    O čemu vi pišete?! Ko vas tera da idete u Grčku?;

    Podelite komentar

  • Milan

    25. april 2024. | 15:51

    Kod njih ni lud necu da idem, najgori narod

    Podelite komentar

  • Saška

    25. april 2024. | 16:09

    I ostali aranžmani su duplo piskupeli! Tursku smo ove godine platili za 11 dana (dvoje odraslih i dvoje dece do 12 godina) celih 2400 evra a prošle godine isti aranžman u istom periodu je koštao 1670 evra.Tunis je mnogo piskupeo,Španija skoro duplo a Italija - Sicilija i ostalo je piskupelo oko 60%....

    Podelite komentar