• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Iznik i Avanos su turski gradovi na Evropskom putu keramike

Vreme čitanja: oko 1 min.

Keramičke pločice izrađene u Izniku i grnčarija nastala u Avanosu, ipak su nešto posebno

  • 0
Iznik, Turska, keramika Foto: Pixabay/christheisen

Tek jedan segment upoznavanja bogatog kulturnog nasleđa Turske oličen je u Evropskom putu keramike, na kome znatiželjnici imaju prilike da se bolje upoznaju sa materijalnim, ali i nematerijalnim aspektima sveta keramike.

Poseta muzejima i učešće u zanimljivim radionicama, materijalni su segment. A kao nematerijalni, “Goturkiye” izdvaja ne samo znanje lokalnog stanovništva o izradi keramike, nego i iskustvo.

Sve zajedno pruža mogućnost turistima da izbliza upoznaju lepotu izrade keramike.

Gradovi Iznik i Avanos u Kapadokiji prednjače po onome što nude svima, koji imaju želju da se sa time bolje upoznaju. Keramičke pločice izrađene u Izniku i grnčarija nastala u Avanosu, ipak su nešto posebno.

Iznik, Turska Foto: Telegraf

Iznik

Drevna Nikeja je zapravo prvobitni naziv današnjeg Iznika. Grada koji je postao poznat po čuvenim keramičkim pločicama, koje su se u njemu izrađivale u toku 15. i 16. veka.

Danas se pločice izrađene u Izniku mogu videti na zidovima mnogih zdanja, kako palata, tako i džamija. Izuzev u muzejima u matičnoj zemlji, nestvarno lepi primerci keramičkih pločica iz Iznika, mogu se videti i u pojedinim muzejskim zbirkama u svetu.

foto Pixabay foto Pixabay

Avanos

Oblast Kapadokije u Turskoj je po mnogo čemu jedinstvena. Osim po “vilinskim dimnjacima” i mogućnosti za vožnju balonom, Kapadokija nudi još mnogo toga zanimljivog svima onima koji odluče da bolje upoznaju taj deo današnje Turske.

Kao kulturni centar čitave regije pominje se Avanos, grad koji važi za jednu od najstarijih ljudskih naseobina u celoj Kapadokiji.

Avanos, Kapadokija, grnčarija Foto: Pixabay/JillWellington

Reka koja teče kroz grad zaslužna je za to što je upravo Avanos prepoznat po grnčariji.

Naime, lokalno stanovništvo je baš blato iz te reke koristilo za izradu grnčarije. Smatra se da je još u vreme hetitske vlasti tim područjem grnčarija u Avanosu počela da se razvija.

Autentične posude izrađene od gline, koje se mogu videti u ovom gradu, koji se smatra kulturnim centrom cele Kapadokije, poznate su i po vrlo živopisnim bojama.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Sagrađena kao vizantijska crkva, pa pretvorena u džamiju

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja