• 1

Vreme čitanja: oko 13 min.

Magična Sicilija osvaja dušu: Upoznajte lepote Taormine, magiju Etne i čari Savoke, gde je sniman čuveni "Kum"

Vreme čitanja: oko 13 min.

Spremite se za nestvarnu avanturu na ostrvu koje zapljuskuju tri mora i nemojte se iznenaditi kada vam osvoji i srce i dušu

  • 1
Sicilija Foto-kolaž: Ivana Nikolić

Postoji jedno mesto na planeti koje može da vas ostavi bez daha svojim nestvarnim pejzažima, arhitekturom, hranom, predivnim plažama i magičnim duhom lokalaca - a to je nestvarna Sicilija.

Najveće ostrvo na Mediteranu, koje je zbog svog ranjivog položaja bilo "odbačeno" od Italije, kroz vekove je bilo na nišanu brojnih civilizacija. Hodili su ovde Grci, Rimljani, Kartaginjani, Arapi, Normani, Španci... Te gde god da krenete osetićete njihov uticaj jer se duh istorije manifestuje širom ostrva - od Normanske palate u Palermu sve do Doline hramova u Agriđentu.

Očaraće vas plaže koje su inspirisale Homerovu Odiseju, drevne palate i hramovi, ali i priče o mafiji koje se protežu kroz ovo nestvarno ostrvo koje godišnje mami na milione turista zbog svoje prebogate istorije, kulture i nestvarno ukusne hrane.

Očaraće vas vinogradi, žitna polja, hiljade stabala limunova, narandži i maslina, ali i moćna Etna na čijim obroncima se prave neka od najboljih vina koje sam u životu probala, crne masline, namaz od pistaća i med od kestena koji će vam buditi sva čula...

Istorija ovog ostrva je toliko bogata da bih, ako bih počela, mogla čitavu knjigu o njoj da napišem... Pričala bih vam o dolasku Grka, Kartaginjana i Rimljana, uticaju Vizantije i Konstantina Drugog... O Feničanima i gradu koji su nazvali Cvet (današnji Palermo, nekada Zis ili Sis, op. aut), potom i o Kraljevini Siciliji koja je doživela procvat za vreme Ruđera II od Sicilije i bila je jedna od najbogatijih kraljevina u Evropi...

Sve da ste, kao i ja, u svojoj glavi u neku fioku spakovali sve one lekcije iz istorije koje vas je mrzelo da učite i nastavnici dokazujete svoje znanje, Sicilija će vas toliko očarati da ćete ponovo poželeti da otvorite udžbenike, pretražujete internet i saznate ko je sve uticao na to da ovo ostrvo arhitektonski i duhovno bude toliko magično.

I dok vi obnavljate gradivo i pakujete kofere da nakon dva sata leta obiđete ovaj mediteranski biser, ja ću vam otkriti samo delić sicilijanskih čari... Za početak ću vam reći da nije slučajno što onaj koji jednom dođe na Siciliju se uvek ovde vrati, jer, ma koliko da ste dobro organizovani i avanturistički nastrojeni, ovo ostrvo je nemoguće obići u dahu... Ne zato što nije dobro povezano i loši su putevi. Naprotiv! Već zbog toga što ćete poželeti da u svakom gradu i na svakoj lokaciji provedete deset puta više vremena nego što ste planirali. Da, toliko je nestvarno lepo. Zato, spremite se za nestvarnu avanturu na ostrvo koje zapljuskuju tri mora i nemojte se iznenaditi kada vam osvoji i srce i dušu.

Za početak vodim vas na istočnu stranu ostrva, u šarmantnu Kataniju, simpatični Đardini Naksos, nestvarnu Taorminu, ušuškani Letojani, u magičnu Savoku i na moćnu Etnu...

Sicilijanske magične plaže

Ukoliko ste zamišljali da je Sicilija puna kilometarski dugih plaža sa belim peskom, odmah ću da vas prekinem... Da, Sicilija ima predivne peščane plaže, ali često ćete videti i one šljunkovite ili stenovite, koje zapljuskuje safirno ili smaragdno more. Prelepe su bilo da ih obilazite u rano proleće ili kasnu jesen, a savršene su za kupanje od polovine maja, pa do kraja septembra.

Prilikom odabira hotela proverite da li su vam ležaljke uključene u cenu, kao što je nama bio slučaj sa agencijom Big Blue, jer u suprotnom, set ležaljki možete plaćati od 15, pa do 50 evra, u zavisnosti od lokacije, doba godine i pozicije na plaži... Nemojte da vas ovo obeshrabri da ovde letujete, jer možete u većini mesta na plaži da uživate i na "sicilijanski način", spustite peškir, ponesete hladan sokić, obavezno kupite sicilijanski sladoled, a potom zaronite u nestvarno plavetnilo. Jonsko more koje zapljuskuje istočne obale Sicilije sigurno će vas očarati.

Simpatični Letojani

Ovo popularno primorsko odmaralište smešteno je severno od čuvene Taormine i uživa u blagoj klimi tokom cele godine i obilju sunca da zagreje plaže i učini da Jonsko more zablista. Plaže su mešavina finog peska i sitnog šljunka i protežu se kilometrima.

U početku je ovo bio mali ribarski grad bez imena, gde su nikle niske zgradice i kućice koje i dan-danas daju nestvaran šmek ovom mestu. Izgradnjom železnice i auto-puta, ovo nekada izolovano područje počelo je sve više da privlači turiste željne sunca. Turizam je počeo da cveta polovinom prošlog veka, a onda je Letojani dobio i svoje ime, koje u slobodnom prevodu znači "srećne godine" i postao je omiljeno mesto turista iz čitavog sveta.

Duž obale načičkani su preslatki hoteli, a od plaže vas deli samo ulica. Ovaj simpatični gradić ispunjen je trgićima, ulicama sa prodavnicama i mnoštvom kafića i restorana u kojima možete probati specijalitete regiona. Odlična je polazna tačka za obilazak istočnog dela ostrva, a i šire, pošto u samom mestu imate železničku stanicu iz koje možete da krenete u avanturu.

Nestvarna Taormina

Pre nego što je čitav svet čuo za ovaj veličanstveni gradić zahvaljući seriji Beli Lotos, Taormina je vekovima privlačila pesnike, filmske zvezde, ali i bogate aristrokate, koji su ovde zidali vile i uživali u pogledu na Jonsko more.

Pozicija Taormine je nadrealna. Smeštena je visoko na litici iznad istočne obale i sa balkona i prozora puca vam pogled na nestvaran prizor plavetnila. Kada zađete u kaldrmisane ulice ovog sicilijanskog bisera, poglede će vam mamiti kafići, poslastičarnice, restorani i maleni butici (tu je čak i čuveni Dior)...

Dok šetate između dve kapije grada, Porta Katanja i Porta Mesina, kroz čuveni korzo Umberto, ostaćete očarani arhitekturom. Predivna katedrala, toranj, čuveni grčki teatar iz drugog veka, koji nudi jedinstveni pogled - na jugu su Etna, zaliv Naksos i sam grad, dok se na severu možete diviti kalabrijskoj obali... Taormina je idealno mesto da napravite savršene fotografije, a svakako izdvojite vreme da uživate na trgu "Piazza IX Aprile", gde imate panoramski pogled na zaliv, dok se na trgu Duomo možete diviti bazilici katedrale San Nikolo di Bari iz 13. veka i napraviti predivne fotografije kraj fontane koja je izgrađena u baroknom stilu.

Isola Bella koja oduzima dah

Još dok putujete ka Taormini pogled će vam privući jedno ostrvce, smešteno na par desetina metara od obale, i reka ljudi koja uskim putićem, ako nije velika plima, zalaze u nestvarno zelenilo. U pitanju je Isola Bella - prelepo ostrvo, regionalni muzej prirode.

Sama istorija ovog ostrvca je još fascinantnija. Ostrvo je kralj Ferdinand I poklonio gradu Taormini početkom 19. veka. Potom ga je 1890. godine kupila bogata engleska plemkinja Florens Trevelijan za svega 14.000 lira.

Ledi Florens, koju je na Siciliju prognala britanska kraljica Viktorija, gajila je nesvakidašnju strast prema biljkama, te je na ostrvu posadila brojne tropske biljke koje nisu specifične za Siciliju, a koje i dan danas daju jedinstveni pejzaž ovom biseru Jonskog mora. Osim toga, na ostrvu je izgradila i vilu, u kojoj je pronalazila spas od vrućina.

Sicilija Pogled iz hotela na Isola Bella Foto: Ivana Nikolić

Nakon smrti ledi Florens i njenog supruga, ostrvo je nasledio njihov rođak Čezare, koji je imanje prodao porodici La Turko. Kako vlasti nisu dozvolile da ovde grade nove objekte, porodica je ostrvo ostavila napuštenim i tako je bilo decenijama, sve dok ga 1954. godine nije kupila porodica Bosurgi iz Mesine. Oni su uspeli da reše pitanje zabrane gradnje, pa su podigli kuću na stenama, gledajući da ne unište okolno rastinje. Međutim, 80-ih godina prošlog veka ova porodica zapada u finansijske probleme, zbog čega se njihova imovina, među kojom i ostrvo, našla na aukciji.

Dok se sudbina ostrva rešavala, Isola Bella bila je na meti vandala, koji su nažalost uništili deo njene lepote. Ostrvo je proglašeno za istorijsko i umetničko dobro 1984, a šest godina kasnije otkupilo ga je Odeljenje za kulturnu baštinu za oko deset milijardi lira. Pre nekih 15 godina ostrvo je postao prirodnjački muzej i otvoreno je za javnost svakog dana od 9 sati ujutru do zalaska sunca.

Baš na ovom potezu videćete i savršene hotele koji su zidani na i u samoj steni. Jedan od njih je i Atahotel Capataormina, gde se liftom spuštate sedam spratova da izađete na predivnu uvalu gde je hotelska plaža, sa koje uživate u lepoti Isola Belle.

Primamljivi Đardini Naksos

Put nas vodi dalje ka Đardini Naksosu, koji se nalazi južno od Taormine i veoma je popularan među turistima koji vole predivne plaže, ali i da uče o istoriji i kulturi, baš zbog svog položaja. Naksos obožavaju i mladi turisti, jer je poznat po svom noćnom životu, pošto duž predivne peščane plaže čičkaju se barovi, kafići i hoteli.

Navodno je Đardini Naksos bio prvo grčko naselje na Siciliji, a grad je pun dokaza o njegovoj prošlosti, te se mnogi ostaci mogu videti u Muzeju i Arheološkom parku. Istorija ovog mesta neraskidivo je vezana za mitove i legende, a jedan je oko reke Sirine koja deli Đardini Naksos od Taormine. Prema legendi, na obalama reke u noćima punog meseca, čuje se pesma sirena, koje pokušavaju da privuku prolaznike ka vodama Sirine. Navnodno su jedne noći grupu mladića privukli slatki glasovi ka reci, i oni se više nikad nisu vratili u grad. Meštani pričaju da su mladići pretvoreni u sirene i da se i danas čuje kako pevaju...

Sicilija Zanimljiv detalj iz jednog hotela u Đardini Naksosu Foto: Ivana Nikolić

Šarmantna Katanija

Kad već krstarite istočnom obalom, savet je da obiđete i šarmantnu Kataniju, drugi po veličini grad na Siciliji. Iako će većini ovo biti prvo odredište (budući da ovde slećete ako boravite u Letojaniju ili Naksosu), same čari Katanije možete osetiti tek kada zađete u centar.

Kako se nalazi ispod Etne, grad više puta je uništavan i ponovo se rađao iz pepela. Prepoznatljiv je po baroknom stilu, a zujkanje po gradu biće lako čak i onima koji se ne snalaze dobro u prostoru. Trg Duomo i glavna ulica Via Etnea mame turiste.

Od trga sa katedralom krenite ulicom koja je načičkana kafićima i buticima i gde god da pogledate, ugledaćete nešto zanimljivo. Tu su i ostaci Rimskog amfiteatra u crnom kamenu, a naćićete i brojna skrivena mestašca u kojima ćete moći da se okrepite i odmorite dušu.

Ukoliko ovde svraćate nakon Taormine ili Isola Belle, ne očekujte da vas grad obori sa nogu romantičnim prizorima. Imajte na umu da ovde živi veliki broj ljudi, pa su gužve nezaobilazne, ali svakako ima svoju dušu. Ovde ćete "doživeti" duh Sicilijanaca, uživati u vrhunskoj hrani i osetiti pravi dah svakodnevnog sicilijanskog života...

Silovita Etna

Sada kada smo obišli ključne turističke lokacije oko Taormine, vreme je da krenemo put moćne Etne, simbola Sicilije, čije plodno tlo rađa najlepše masline i grožđe za predivna vina... Visoka oko 3.300 metara, svake godine Etna mami na stotine hiljada turista, ali i zaljubljenike u biciklizam kojima je izazov da savladaju uspon i uživaju u nestvarnoj prirodi.

Do 800 metara nadmorske visine uživaćete gledajući plantaže limunova i narandži, hektare pod vinogradima, tu su lešnici, bademi i pistaći, a potom što je visina veća, ostaje samo da uživate u bujnoj vegetaciji i na kraju, u potpunom crnilu, kao da ste stigli na Mesec...

Put ka vrhu Etne je nesvakidašnje iskustvo. S obzirom na to da je u pitanju najaktivniji vulkan u Evropi, ne možete a da se ne zapitate hoće li to čudo eruptirati dok ste vi gore? Ali ne brinite, stručnjaci stalno prate sitauciju, te ako postoji i najmanja naznaka da će biti haosa, pustiće vas da idete samo do određene granice. Koliko je bezbedno govori i podatak da u krugu od 10 kilometara živi oko tri miliona ljudi. Što ste bliže vrhu, naseljenih područja je sve manje...

Ukoliko ste se odlučili da krenete na ovu turu, što svakako preporučujem, dobro se obucite, jer kada jednom stignete do visine od 1.900 metara i kratera Silvestri, suočićete se sa takvim naletom vetra koji i "teškaše" pomera iz mesta. U pitanju su krateri nastali u erupciji krajem 19. veka i do prvog stižete lagano peške, dok ćete za drugi morati da odaberete jednu od dve staze - lakšu ili težu - srećno!

Nakon onolikog zelenila pri usponu, fasciniraće vas što je zemlja ovde gotovo crna, a okolo je kamenje različitih boja u zavisnosti od vrste minerala koja su tu utkala svoj trag. Prizor za fotografisanje je neverovatan!

Inače, do ove prve kote bez problema se stiže automobilom ili autobusom. Ko želi dalje u avanturu, može da se uputi ka žičari, koja vodi do sledećeg kratera na visini od 2.500 metara (košta oko 50 evra). Nakon toga, samo uz pratnju alpinista možete dalje, otprilike do 2.900 metara (dodatni izdatak). Ovog puta ja za to nisam imala vremena, ali sam čula od onih koji su bili da je prizor fantastičan, jer šta ćeš lepše nego da sa najbliže moguće tačke gledaš kako aktivni krater "pućka".

Takođe, kod kratera Silvestri imate bar dvadesetak suvenirnica u kojima možete pazariti sve od magneta do krema od pistaća koji je ovde najlepši i košta oko osam evra. Nakon toga uživajte u najčistijem mogućem vazduhu tražeći zaklon od vetra. Po povratku, pratite puteve niz koje se slivalala lava. Lako ih je prepoznati... Ako je nešto i niklo od zelenila, znači da se tu slivalo pre više od 30 godina... Takođe, ako je u sklopu ture, obavezno obiđite neku od vinarija - a možete i solo...

Najslađe za kraj - Savoka

Ukoliko su vas na Siciliju dovele priče o mafiji, nećete se odavde vratiti a da niste obišli Savoku, selo u kojem je Kopola snimao delove "Kuma". Upravo u ovom magičnom krajoliku je Majkl Korleone ugledao svoju suprugu Apoloniju i od njenog oca zatražio njenu ruku.

Savoka slovi za jedno od najlepših sela u Italiji i krase ga žbunići sa mirisnim belim cvetovima koje ćete videti kako niču u pukotinama između kuća u ovom srednjevekovnom selu, koje je izgrađeno u brdu sa kojeg puca pogled na more.

Iznad sela kriju se ruševine zamka Pentefur, čije poreklo nije najjasnije - možda su ga podigli Feničani, možda Arapi ili Normani. Reč je o bastionu koji je vremenom poneo titulu Kraljevskog zamka, voljom Filipa IV od Sicilije. U srednjem veku ovo selo bilo je opasano zidom sa duplim ulazom koji su podigli Normani.

U Savoki ćete naći i staru gradsku kuću i arhimandritsku palatu, odnosno ono što je od nje ostalo. Tu je i manastir iz 16. veka u čijim kriptama možete videti mumije monaha i plemića.

Još jedno zanimljivo versko mesto za posetu je crkva San Mikele, iz 1250. godine, na čijoj fasadi se nalaze dva portala u gotičko-sicilijanskom stilu. U zgradi se takođe nalazi nekoliko umetničkih dela i fresaka.

I naravno, tu je i crkva San Nikolo, koju ste sigurno zapamtili iz Kuma, jer su se tu Majkl i Apolonija venčali. Crkva je izgrađena na masivnoj steni i pogled je fascinantan, a mnogi turisti se i dan danas raspituju da li je moguće venčati se ovde - jeste.

Kada od crkve krenete natrag prema centru sela i čuvenom baru Viteli, osećaćete se kao da Al Paćino i svi drugi glumci iz filma hode zajedno sa vama.

U zavisnosti od toga koliko vam vremena preostane da uživate u cvrkutu ptica i nestvarnom vazduhu Savoke, preporučujem vam da ovde utolite i glad. Ovde možete uživati u pravim sicilijanskim taljatelama sa ragu sosom i mesom, ili patlidžanom. Poznati su i po sušenom bakalaru koji serviraju sa dosta maslinovog ulja, domaćem hlebu koji peku u peći na drvima, a ne propustite da probate i dinju sa pršutom...

Magija Sicilije se nastavlja...

Nadam se da sam uspela bar delimično da vam dočaram kakve se sve fascinatni prizori kriju na istoku Sicilije, ali ovde našim putešestvijima nije kraj. Uskoro vam se javljam iz veličanstvenog Palerma, božanstvenog Mondela, bajkovitog Ćefalua i sa brojnih drugih lokacija ovog magičnog ostrva...

Verujte, koje god mesto odaberete na Siciliji, nećete pogrešiti, samo se dobro u agenciji raspitajte koji deo ostrva odgovara vašim željama i potrebama, u zavisnosti od toga da li putujete sami, sa društvom, u paru ili sa decom...

Ono što vam odmah mogu reći jeste da im je gradski i železnički prevoz poprilično jeftin i odlično povezan, da je signal mobilnog svuda besprekoran, da je internet savršen u svakom hotelu, kafiću ili restoranu, da su cene hrane i više nego pristupačne, a kafa jeftinija nego u Beogradu...

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Znamenitosti Rima - put u kolekvu civilizacije

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Lina

    2. maj 2024. | 13:07

    Sjajan tekst! Sicilija je prelepa! Da mogu da nađem neki normalan posao tamo, sutra bih spakovala stvari i pozvala medjunarodne selidbe 'pro move' da me tamo presele. Veliko ostrvo, ima sve što je potrebno, a pritom je zanimljivo i potrebno vam je više godina da obiđete sve što nudi.

    Podelite komentar