• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Čak 5 planina okružuje ovaj specijalni rezervat prirode u našoj zemlji

Vreme čitanja: oko 2 min.

Najveća nadmorska visina područja ovog specijalnog rezervata prirode iznosi 1.322 metra, dok je najmanja 760 metara iznad nivoa mora

  • 0

Kanjoj reke Uvac predstavlja najznačajniji deo istoimenog specijalnog rezervata prirode, koji se nalazi u jugozapadnom delu naše zemlje. Čak pet planina okružuje područje ovog specijalnog rezervata prirode, koji je okarakterisan kao prirodno dobro prve kategorije, zbog njegovog izuzetnog značaja.

Izuzev Zlatara, Specijalni rezervat prirode „Uvac“ okružuju i planine Jadovnik i Murtenica, te Javor i Čemernica, navedeno je na zvaničnom sajtu rezervata.

Najveća nadmorska visina područja ovog specijalnog rezervata prirode iznosi 1.322 metra, dok je najmanja 760 metara iznad nivoa mora.

Meandri i pećine Uvca

Uklješteni meandri Uvca, po kojima je ova reka prepoznatljiva, posebno su zanimljivi, jer su postali simbol tog dela naše zemlje.

Ono što je takođe zanimljivo jeste Ušački pećinski sistem, mada se u okolini ove reke izuzev pećina, nalaze u jame, ali i vrtače i uvale.

Čak 6.185 metara su dugi kanali tog pećinskog sistema, koji su istraženi do sada. Izuzev Ušačke pećine, istoimeni pećinski sistem čini i Ledena pećina, kao i Bezdan, jama koja te dve pećine spaja.

Na području Uvca nalaze se i druge pećine, a ono što im je svima zajedničko jeste obilje vrlo zanimljivog pećinskog nakita.

Specijalni rezervat prirode Uvac nalazi se na jugozapadu Srbije, zahvata površinu od 7. 453 hektara i obuhvata delove teritorija Nova Varoš i Sjenica. Foto: Tanjug/Rade Prelić

Bogati živi svet Uvca

Iako je beloglavi sup mnogima prva asocijacija na Uvac, na području tog specijalnog rezervata prirode obitava čak 130 vrsta ptica.

Zahvaljujući trudu lokalnog stanovništva i brojnih stručnjaka, mada je beloglavi sup bio pred izumiranjem, Srbija se danas može pohvaliti kolonijom ovih vrsta koja je „najveća na Balkanu i jedna od najvećih u Evropi“.

Specijalni rezervat prirode Uvac nalazi se na jugozapadu Srbije, zahvata površinu od 7. 453 hektara i obuhvata delove teritorija Nova Varoš i Sjenica. Foto: Tanjug/Rade Prelić

Naročito je zanimljivo pomenuti i to da od pre nekoliko godina područje ovog rezervata prirode ponovo nastanjuju crni lešinar i bela kanja.

Jedno od retkih mesta na kojima se vrsta ptice poznata kao veliki ronac gnezdi u našoj zemlji takođe je područje ovog rezervata. A tu obitavaju i druge vrste orlova, ali i sova i jastrebova, te mnoge druge vrste ptica, kao i medvedi, zečevi, vukovi, jazavci i druge vrste.

Uz 24 vrste riba, Uvac je i mesto na kome rastu brojne ugrožene i lekovite biljne vrste.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ugrožen, ali slobodan: Uživajte u letu beloglavog supa iznad netaknute prirode Uvca

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja