• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iako ne postoji zvanična potvrda, most u Zrenjaninu ostao je upamćen kao Ajfelov

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dokaz da je most postojao jesu i stihovi pesme „Četiri konja debela“

  • 1
Grad Zrenjanin Zrenjanin / Foto: Wikimedia/Alexzr88

Skoro sedam vekova traje razvoj grada, koji je na području Vojvodine po površini koju zauzima, na visokom, drugom mestu.

Prvo pominjanje današnjeg Zrenjanina, tadašnjeg Bečkereka, zabeleženo je 1326. godine u istorijskim spisima.

Teritorijalno pripada Banatu, čiji je centar u svakom smislu. Oko 50 kilometara deli ovaj grad i od Novog Sada i od granice sa Rumunijom, dok je od Beograda Zrenjanin udaljen oko 75 kilometara.

Istorijski posmatrano, Zrenjanin je odigrao i značajnu ulogu u prehrambenoj industriji, pa se sa razlogom karakterisao kao "najveća fabrika hrane na Balkanu", ističe "Zrenjanin.rs".

Grad Zrenjanin Foto: Wikimedia/Rockfang

Ajfelov most u Zrenjaninu

Početkom prošlog veka je u Zrenjaninu podignut most, koji je ostao upamćen kao Ajfelov. I mada o poreklu Velikog mosta, kako je još nazivan, ne postoje sigurni dokazi, taj most je ostao simbol grada na reci Begej, navodi Ivana Bogaroški u autorskom tekstu na "Visitzrenjanin". Tačnije, ne postoje dokazi da je imao veze sa Ajfelom, ali je pod tim nazivom ipak upamćen.

Dokaz da je most postojao jesu i stihovi pesme "Četiri konja debela".

U gradu Rešice u Rumuniji bili su pripremljeni delovi ovog mosta, koji je montiran 1904. godine i premošćavao je obale Begeja narednih 65 godina. Tada je takozvani Ajfelov most ne samo razmontiran, nego i isečen na delove.

Gradska kuca zrenjanin Foto: Google Maps

Na samom ulasku u brodogradilište "Begej" u Zrenjaninu nalaze se fijale, odnosno ukrasi koji su se nalazili na portalu mosta i bili izrađeni od gvožđa.

Umesto mosta koji je okarakterisan kao simbol Zrenjanina postavljen je novi most za pešake, koji Žitni trg spaja sa centrom grada.

Staro jezgro Zrenjanina

U centralnom delu grada na reci Begej se nalaze mnoge interesantne građevine, ali i spomenik posvećen kralju Petru Prvom Karađorđeviću.

Grad Zrenjanin Foto: Wikimedia/Alexzr88

Gradska kuća Zrenjanin, koja je podignuta u prvim decenijama 19. veka, karakteristična je po baroknim elementima i nalazi se na Trgu slobode. A tu su i Gradska biblioteka "Žarko Zrenjanin" i katedrala Svetog Ivana Nepomuka.

U starom jezgru grada Zrenjanina se nalazi i zdanje u kome je smešteno Narodno pozorište "Toša Jovanović". Budući da je pozorišna sala izgrađena još 1839. godine, to se smatra najstarijom u našoj zemlji, ističe "Zrenjanin.rs". U tom delu grada se nalazi i Narodni muzej.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Posetili smo staru pivaru u Zrenjaninu, u kojoj kao da je vreme stalo

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Lina

    7. maj 2024. | 12:58

    Divan most i lep gradić. Bila sam ove godine u martu, i bilo je loše vreme, ali sam uspela da obiđem i muzej. O muzeju niko ne piše, a zaista je predivan, i ulaz je besplatan. Otići ću ponovo na leto, mislim da će biti još lepše, a onda, ako iznajmim auto iz unirent.a možda odem da vidim i banju Melenci, koja je blizu. Tužno je što mnogo toga u Zrenjaninu ne radi, ali tako je svuda, i u Beogradu.

    Podelite komentar