• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Više od čak 600 biljnih vrsta raste oko ovog jezera na planini Tari

Vreme čitanja: oko 2 min.

Čuveni naučnik Josif Pančić je omoriku, koja je po njemu nazvana, otkrio baš u blizini ovog jezera, i to nedaleko od same brane

  • 0
Zaovine, zaovinsko jezero, Bajina Bašta Foto: Telegraf

Veći je broj jezera na području jednog od nacionalnih parkova u našoj zemlji. Izuzev jezera Spajići i Perućac, u Nacionalnom parku Tara nalazi se i Zaovinsko jezero, te jezera Kruščica i Crno Osoje.

Među njima je po površini najveće Zaovinsko, koje se nalazi na nadmorskoj visini od 881,5 metara, kada je najviši vodostaj, ističe „Srbijapodlupom“.

Nedaleko od vrha koji nosi naziv Kuk u periodu od 1975. do 1983. godine građene su brane na reci Beli Rzav. Upravo zahvaljujući toj brani, nastalo je i Zaovinsko jezero, nazvano tako po mestu u čijoj blizini se nalazi.

Izuzev Belog Rzava, za napajanje ovog veštačkog jezera zaslužan je i tok Konjske reke. Oko 110 metara iznosi najveća dubina Zaovinskog jezera.

Zaovinsko jezero Foto: RINA

Oscilacije nivoa vode

Budući da je Zaovinsko jezero cevovodom povezano sa hidroelektranom „Bajina Bašta“, koja se nalazi u Perućcu, to se nivo vode u ovom jezeru snižava kada je nivo vode u reci Drini niži, kako bi pokretao turbine i omogućio nesmetano funkcionisanje hidroelektrane. Sa druge strane, ukoliko je situacija takva da Drina naraste, tada se jednostavno u Zaovinsko jezero upumpava taj višak vode.

Zaovinsko jezero Foto: RINA

Sve to dovodi do značajnih oscilacija u nivou vode ovog jezera.

Obilje biljnih vrsta

Čak trećina ukupnog broja biljnih vrsta koje rastu na području naše zemlje može se videti upravo na području planine Tare. A da sve bude zanimljivije, polovina tog broja raste baš u okolini Zaovinskog jezera.

Čuveni naučnik Josif Pančić je omoriku, koja je po njemu nazvana, otkrio baš u blizini ovog jezera i to nedaleko od same brane.

Veliko i mala jezera

Izuzev Zaovinskog jezera, koje se obično naziva i velikim, u blizini Zaovina nalaze se još dva jezera, koja su poznata kao mala jezera. U pitanju su jezero Lipovica i Spajići.

I u jednom i u drugom malom jezeru je voda hladnija nego u Zaovinskom jezeru.

Zaovinsko jezero Foto: Rina.rs

Plaže na Zaovinskom jezeru i to najpre onom koje se smatra velikim ne mogu se smatrati uređenima. A ono što može otežati prilazak plažama na ovom jezeru svakako je činjenica da vodostaj Zaovinskog jezera u velikoj meri može da varira. Ipak, kako navodi „Tara.rs“, nedaleko od brane Lazići nalazi se „najbolje mesto za kupanje“ na tom jezeru.

Takođe, u zaseocima Vežanji i Donji Jelisavčići može se uživati na plažama koje nisu naročito poznate.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Najneverovatnije kucanje vaskršnjim jajima ikada: Čačani na veliki praznik zaronili u jezero

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja