• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

12 godina ga renovirali: Visoka cena za ulaz u javni toalet u centru Pariza

B. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Vrata su od mahagonija, a tu su i mesingane slavine i mnoge druge skupocene stvari

  • 0
javni toalet, toalet u Parizu, toalet Madlen Foto: Anne-Christine POUJOULAT / AFP / Profimedia

Pariz je inače poznat kao grad fenomenalne arhitekture. Gde god da se okrenete, naići ćete na izvanredne zgrade i dotle ide njihova ljubav prema arhitekturi da su preuredili jedan toalet i - počeli da naplaćuju ulaz u njega veoma visokom cenom.

Naime, ova zgrada "Lavatory de la Madeleine" iz čak 1905. godine, koja se nalazi u 8. arondismanu i koja je bila poznati javni toalet, bila je zatvorena od marta 2011. godine zbog oronulosti i zapuštenosti, ali je posle 12 godina, prošle godine otvorena.

Ovo istorijsko i neobično mesto, krije mnoge tajne.

U vreme otvaranja ove zgrade, toaleti su direktno inspirisani londonskim modelima toaleta iz 1880. godina. Tada su nudili javne toalete koji su lepi i luksuzni, a njihova posebnost je što su bili ispod zemlje, piše "Sortir a Paris".

Zbog stila Art Nouveau, toalet koji sada ima vrata od mahagonija, postao je poznat kako su godine prolazile. Toalet otkriva i neke detalje poput stolarije, lakiranog mahagonija, vitraže sa cvetovima, keramiku, mesingane slavine, kao i zemljano posuđe na podu i plafonu. Interesantno, ima čak i stolicu za čišćenje cipela. U početku je ovaj toalet bio namenjen damama, da bi kasnije postao "mešovit". Ipak, nekadašnji muški toalet sada je pretvoren u tehničku prostoriju. Nažalost, nije namenjen osobama sa invaliditetom zbog malog prostora.

Ono što je još interesantnije jeste da je toalet otvoren samo od 10 do 18 časova i – mora da se plati. Njegovo korišćenje će vas koštati dva evra, a da bi opravdali ovu cenu, onaj ko je zadužen za njegovo održavanje kaže da je čišćenje redovno, čak i posle svake posete.

Zbog višestrukih problema, posebno se ovo odnosi na lošu hidroizolaciju, bilo je potrebno 12 godina renoviranja. Prema pisanju "Lonely planet", toalet Madlen polaže pravo na titulu najlepših javnih objekata u Parizu, a možda i u svetu.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Pariz Šarl de Gol aerodrom (CDG)

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja