• 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

Posetili smo restoran u srcu Dubaija koji je i besmrtnog Entonija Bordejna ostavio bez reči

Vreme čitanja: oko 2 min.

Osnovan daleke 1978. godine, Ravi nije samo restoran, već kapija u svet pakistanskih začina i ukusa koje je teško naći negde drugde u ovom sjajnom gradu

  • 2
Ravi restoran Dubai Foto: Nikola Momčilović

Na jugoistočnom rubu stare četvrti Satva u Dubaiju, gde se pesak susreće sa asfaltom i gde se neonski znaci stidljivo mešaju sa zvezdanim nebom, nalazi se Ravi, restoran koji je više od običnog mesta za jelo. Ovde, u ovom skromnom kutku grada, nalazi se deo duše Dubaija koji je retko ko upoznao.

Satva, jedan od najstarijih delova Dubaija, živi testament mešavine starog i novog, pruža uvid u autentičnu kulturu grada. Smeštena između glamurozne Džumeire i tradicionalnog Bur Dubaija, ova četvrt odiše jednostavnošću sa niskim stambenim zgradama i šarenim prodavnicama u kojima možete naći apsolutno sve.

Satva Dubai Foto: Nikola Momčilović

Satva je takođe i centar ulične umetnosti zahvaljujući projektu "Dubai Street Museum", gde umetnički murali na fasadama zgrada pričaju priče o istoriji Emirata. Ulični umetnici i krojači koji rade na otvorenom dodaju posebnu čar ovom delu grada, čineći ga pravim mestom za doživljaj "starog" Dubaija, daleko od sjaja novih nebodera i luksuznih tržnih centara.

Iako restoran Ravi sada možete pronaći na više lokacija u gradu, ovaj u Satvi je prvi i verovatno i najbolji. Osnovan daleke 1978. godine, Ravi je kapija u svet pakistanskih začina i ukusa koje je teško naći negde drugde u ovom sjajnom gradu. Dok hodate kroz Satvu, na prvi pogled možda nećete ni primetiti Ravi.

Ne ističe se luksuzom niti neonskim reklamama, već svojom pristupačnošću i toplinom koju izražava kroz svoj jednostavan enterijer. Stolovi i stolice od drveta, keramičke i metalne činije u kojima vam služe jela predstavljaju kontrast glamuru koji se često povezuje sa Dubaijem.

Ravi restoran Dubai Foto: Nikola Momčilović

Unutar Ravija, svet se menja. Ventilatori zuje dok konobari žurno nose tanjire sa specijalitetima čiji mirisi osvajaju prostorije. Ovde, svaki zalogaj priča priču. Naručili smo chicken peshawari, mutton handi, buttered naana i paratha hleb. Meso, bogato začinjeno i savršeno spremljeno, bilo je toliko sočno da se topilo u ustima, dok su naani i paratha bili idealni za umakanje u bogate, začinjene umake.

Ravi restoran Dubai Foto: Nikola Momčilović

Radnici restorana, iako se teško sporazumevaju na engleskom, svojom ljubaznošću i osmehom premošćuju jezičke barijere, čineći svaku interakciju s gostima posebnom. Zanimljivo je i to da u ovom restoranu, koji prkosi modernizaciji, plaćanje se vrši isključivo kešom, što dodatno naglašava njegov tradicionalni duh. Cene su takođe izuzetno pristupačne.

Ali Ravi nije samo mesto za one koji traže ukus doma daleko od doma. To je mesto gde se susreću i kulture i generacije. Entoni Bordejn, čovek koji je jeo u nekim od najekskluzivnijih restorana sveta, nije mogao da odoli čarima Ravija. Njegova poseta nije bila samo epizoda u TV serijalu, već priznanje autentičnosti i duše koje Ravi pruža svakom gostu.

Ravi restoran Dubai Foto: Nikola Momčilović

Posetiti Ravi znači doživeti Dubai na način koji vodiči i reklame ne mogu prikazati. To je iskustvo koje ostaje u sećanju, priča koja se prepričava, ukus koji se ne zaboravlja. Ravi je više od restorana; to je utočište, istorijski spomenik, kulinarski dom za sve koji cene pravi ukus i jednostavnost.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Zavirite u čudesni bar na Kubi gde je sedeo Ernest Hemingvej

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Vojko

    11. maj 2024. | 11:35

    Fantastican tekst zamislio sam da sam tamo

    Podelite komentar

  • Ana

    12. maj 2024. | 22:43

    Predivan tekst!

    Podelite komentar