• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Uživanje u pogledu na lepote Mačve zagarantovano je ako posetite ovu planinu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ukupno je četiri vrha ove planina, koji su viši od šest stotina metara, a najviši među njima nalazi se na nadmorskoj visini od 687 metara

  • 0
Planina Cer Foto: Shutterstock

Nešto više od 30 kilometara deli grad Šabac i planinu, koja je nadaleko poznata po odsudnoj bici, koja se na njoj odigrala tokom Prvog svetskog rata.

Od glavnog grada naše zemlje je planina Cer udaljena oko stotinu kilometara.

Ukupno je četiri vrha ove planina, koji su viši od šest stotina metara, a najviši među njima nalazi se na nadmorskoj visini od 687 metara.

Pešačenje po ovoj planini, ali i biciklizam, pa i kampovanje tek su neke od aktivnosti u kojima posetioci Cera imaju priliku da uživaju. A prava pravcata nagrada svakako je i pogled koji se sa Cera pruža prema Mačvi.

Planina Cer Foto: Shutterstock

Bujne šume Cera

Iako bi se moglo očekivati da je drvo cera najzastupljenije na području ove planine, koja je verovatno po njemu i dobila naziv, na Ceru takođe rastu u grab i bukva, ali i hrast.

Posebno je interesantno predanje o tome kako je Cer dobio naziv.

Izuzev već pomenute pretpostake da je drvo cer, koje obilato raste na ovoj planini, za njen naziv i zaslužno, postoji još jedna teorija. Prema njoj, za naziv ove planine u našoj zemlji zaslužna je Cer, antička rimska boginja kžoja je, kako navodi „Obidjisrbiju“ bila ne samo boginja plodnosti, nego zaštitnica i žita.

Planina Cer, Srbija Foto: Shutterstock

Još jedna zanimljiva legenda

Mnogima poznata legenda o caru Trojanu, koji je imao čak pet kćeri, vezuje se upravo za ovu planinu u našoj zemlji.

Prema imenima carskih ćerki nazivani su i gradovi koje su one gradile, o čemu svedoče danas pojedini lokaliteti.

Na Ceru je konkretno Kosanin grad, nazvan tako po Kosani, kćeri cara Trojana. Upravo je put izgrađen u doba rimske valdavine tim područje povezivao Kosanin grad i grad njenog oca, o čemu svedoče materijalni ostaci i danas.

Znamenitosti Cera

Svakako se ne može pomenuti ova planina, a da se ne pomene bitka, koja se tu odigrala tokom Prvog svetskog rata. O tome danas svedoči i spomen kosturnica, koja se nalazi u Tekerišu, selu smeštenom nedaleko od grada Loznice.

Izuzev spomen kosturnice, u okviru memorijalnog kompleksa postoji i vrlo značajna postavka, koja posetiocima nudi mogućnost bližeg upoznavanja sa ovom, istorijski izuzetno značajnom bitkom. Takođe, tu je i spomen česma.

Tradicionalne manifestacije „Cerski marš“ i „Vašar na Ceru“ privlače takođe veliki brroj posetilaca.

Četiri manastira se nalaze na području ove planine. Izuzev manastira Čokešina i Radovašnica, tu su i manastiri Petkovica i Krivaja.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ovo su najbolja vikend naselja u Srbiji: Odmor za praznike u njima od 10 do 300 evra

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja