• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tradicija uživanja u milanskoj pici i sladoledu u sitne sate uskoro bi mogla da prestane

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ukoliko bude bila usvojena, ova zabrana bi trebalo da počne da važi od maja i da traje do novembra

  • 0
Milano, Italija Foto: Pixabay/lolsanches

Ne samo turisti, nego i stanovnici Grada mode, kako se Milano često naziva, mogli bi uskoro da budu uskraćeni za čari noćnih izlazaka, sa ciljem uživanja u čuvenom milanskom sladoledu i pici.

Iako je naglasio da se veruje u živi grad, u kome stanovnici i turisti svih životnih dobi mogu nesmetano da uživaju u istom prostoru, Marko Graneli, zamenik gradonačelnika Milana za bezbednost, na društvenim mrežama je napisao:

- Naš cilj je da tražimo ravnotežu između društvenosti i zabave i mira i zdravlja stanovnika.

Ono što se smatra problemom jeste preterana buka u određenim stambenim četvrtima grada, te je najavljeno da će u 12 gradskih kvartova biti uvedena zabrana služenja hrane radnim danima u periodu od pola jedan iza ponoći do šest sati izjutra, odnosno vikendom od pola dva posle ponoći do šest sati ujutru po lokalnom vremenu.

Milano, Italija Foto: Pixabay/dimitrisvetsikas1969

Ukoliko bude bila usvojena, ova zabrana bi trebalo da počne da važi od maja i da traje do novembra.

Međutim, postoje i oni koji takav predlog kritikuju, navodeći da je to u potpunoj suprotnosti sa navikama lokalnog stanovništva.

Ima i onih koji tu odluku gledaju kao nešto što je u potpunoj suprotnosti sa zdravim razumom, što smatra generalni sekretar „Confcommercio“, filijale italijanske asocijacije trgovaca u Milanu, Marko Barbijeri.

Milano, Italija Foto: Pixabay/dimitrisvetsikas1969

- Ako italijanska porodica izađe da pojede picu, pa nakon toga prošeta u želji da pojede i sladoled, prema toj uredbi znači da će biti kažnjena - rekao je za CNN Barbijeri.

Takođe je napomenuo da, iako ima razumevanje za one sugrađane kojima smeta buka, ipak smatra da se kompromisno rešenje može naći.

- Milano ima mnogo prostora koji su savršeni za žurke i koji neće da ometaju stanovnike grada i treba ih otvoriti kasnije, a ne ranije zatvoriti - dodao je Barijeri i istakao da je previše rano da u ponoć bude prekinuta prodaja, jednostavno zato što posebno u letnjim mesecima ljudi ne izlaze van pre 22 sata.

Milano, Italija Foto: Pixabay/cesco

Iako smatra da će ovaj predlog ipak da bude usvojen, Barbijeri ističe da se nada da će ipak biti uvedene i određene izmene.

- Nadamo se da će ukloniti sladoled, vodu i picu sa liste. Ostavite zabranu koja se odnosi na alkohol, ali to učinite kasnije uveče - zaključio je Barbijeri.

Ipak, ova novina nije zagarantovana, budući da su i ranije postojali slični predlozi. Pre nešto više od deset godina je iznet predlog, koji je morao da bude odbačen zbog izuzetno negativne reakcije javnosti.

Za sada se ne zna da li će i ovaj predlog biti usvojen, prosto zato što bi uskoro lokalno stanovništvo trebalo da se izjasni o tome, nakon čega će biti i zvanično odlučeno da li će i lokalni stanovnici i turisti moći da uživaju u milanskom sladoledu i picama i u kasnim noćnim satima ili ne.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Kako izgledaju ulice Milana na dan veoma važne utakmice za crveno-bele

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja