• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nekadašnja Dubočica nosi današnji naziv više od sedam vekova

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zanimljiv je podatak da je tek nedavno, 2007. godine, Leskovac i zvanično stekao status grada

  • 0
Panorama grada Leskovac centar Foto: Shutterstock

U središtu jedne od najvećih kotlina u našoj zemlji, podno brda Hisar, na nadmorskoj visini od 228 metara nalazi se grad koji je centar Jablaničkog okruga. Zanimljiv je podatak da je tek nedavno, 2007. godine, Leskovac i zvanično stekao status grada.

Leskovačku kotlinu presecaju tokovi čak pet reka i okružuju planine među kojima su i Kukavica, Radan, Suva planina i Babička gora.

Još u periodu rimske vladavine tim područjem, tu je postojalo naselje koje je tokom srednjeg veka nosilo najpre naziv Glubočica, a zatim i Dubočica.

Panorama grada Leskovac centar Foto: Shutterstock

Domaćin zanimljivih manifestacija

Smatra se da su zasadi lešnika, odnosno šume leske zalužne za današnji naziv grada Leskovca, koji je i domaćin brojnim, posve zanimljivim i jedinstvenim manifestacijama.

Osim čuvene „Leskovačke roštiljijade“, kako navodi „Vikipedija“, ovaj grad je domaćin i „Leskovačkog karnevala“. U Leskovcu se održava i LIFFE, odnosno „Leskovački internacionalni filmski festival“.

Panorama grada Leskovac centar Foto: Shutterstock

Legenda o nastanku naziva grada

Poznato je da se šume leske navode kao razlog za nastanak naziva grada Leskovca. O tome je sačuvana i zanimljiva legenda.

Podno brda koje se nalazi nedaleko od današnjeg Leskovca, u davna vremena je postojalo i jedno jezero. Ipak, vremenom je to jezero potpuno presušilo.

Panorama grada Leskovac centar Foto: Shutterstock

Na mestu na kome se jezero nalazilo, nikla je leska, odnosno drvo lešnika i po tome Leskovac i dobi naziv.

Interesantno je pomenuti da se još u „Povelji kralja Milutina“, koja datira iz 1308. godine prvi put i pominje ovo naselje pod nazivom Leskovac.

U periodu turske vladavine je grad nosio naziv Hisar, koji vodi poreklo od turskog termina za tvrđavu.

Neka od atrakcija Leskovca

U centru grada nalazi se Saborna crkva Svete Trojice, koja je građena u prvim decenijama prošloga veka. U okviru crkvenog kompleksa nalazi se i čuvena „Odžaklija“, koja je izgrađena 1803. godine.

Nedaleko od te svetinje je i pravi primer kuće građene u balkanskom tilu - kuća Bore Dimitrijevića Pikse, a kako navodi TO Leskovac, interesantna je i Šop Đokićeva kuća, koja je izgrađena pre više od 140 godina.

Panorama grada Leskovac centar Foto: Shutterstock

Okolina ovog grada takođe privlači pažnju posetilaca. I to ne samo zbog blizine arheološkog lokaliteta „Caričin grad“, već i zbog hidroelektrane u selu Vučje, udaljenom tek nešto manje od 20 kilometara od grada. U istom selu, u kanjonu Vučjanke, nalazi se i crkva posvećena Svetom Jovanu Krstitelju.

Na oko 13 kilometara udaljenosti od Leskovca su i Janjuški manastiri i to ženski, koji je posvećen Presvetoj Bogorodici i muški, koji je posvećen Svetom Jovanu Krstitelju.

Ne treba zaboraviti ni to da se u Leskovcu nalazi i spomenik čuvenom srpskom pevaču, Tomi Zdravkoviću.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Zavirite u čudesni bar na Kubi gde je sedeo Ernest Hemingvej

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja