• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pomalo neuobičajena odluka u borbi protiv prekomernog turizma u Amsterdamu

Vreme čitanja: oko 2 min.

U želji da, najpre utiče pozitivno na kvalitet života lokalnog stanovništva, a zatim i da smanji prekomerni broj turista, grad Amsterdam je posegnuo za odlukom, koja se slobodno može okarakterisati kao neuobičajena

  • 0
Amsterdam Na 20. mestu završio je Amsterdam / Foto: Pixabay

Iako možda turisti ne razmišljaju u tom pravcu, činjenica je da prekomerni turizam na mnogim destinacijama i te kako ima uticaja i na kvalitet života lokalnog stanovništva.

U želji da, najpre utiče pozitivno na kvalitet života lokalnog stanovništva, a zatim i da smanji prekomerni broj turista, grad Amsterdam je posegnuo za odlukom, koja se slobodno može okarakterisati kao neuobičajena.

Krajem aprila je “Travelnews” objavio da je ovaj holandski grad odlučio da zabrani izgradnju hotela. Tačnije, zabranjena je gradnja novih hotela, uz izuzetak onih, koji treba da zamene stare hotelske objekte.

Iako to nije zabranjeno, lako se može desti da broj kreveta u takvim objektima bude manji nego u prethodnim, jer je to deo predviđenog plana o određenoj kvoti smeštajnih jedinica. Takođe, postoji i uslov da novoizgrađeni smeštajni kapaciteti u tom slučaju jednostavno moraju da budu bolji od prethodnih, i to najpre sa aspekta modernosti, ali i održivosti.

Turistički autobus Holandija Foto: hans engbers / Shutterstock.com

- Žalimo da grad učinimo pogodnim i za život lokalnog stanovništva i za posetioce, te da ga održimo takvim - navedeno je u saopštenju gradske Vlade, prenosi pomenuti sajt.

Uz to je navedeno i da je predviđeno uvođenje ograničenja, koje se tiče broja noćenja i to na 20 miliona na godišnjem nivou.

Dodatne mere

Osim toga, na zvaničnom sajtu Grada Amsterdama navedene su još neke mere, koje imaju isti cilj - borbu protiv prekomernog turizma i poboljšanje uslova života lokalnog stanovništva.

Amsterdam Amsterdam / Foto: Pixabay

Pored ograničenja krstarenja, predviđeno je i da određeni hoteli budu pretvoreni u kancelarije ili kuće. Takođe bi trebalo i da bude izmenjeno radno vreme barova i klubova, koji se nalaze u centru Amsterdama, i to tako da se zatvaraju ranije. Planirano je i da u centralnim delovima grada bude uvedena zabrana “pušenja kanabisa na ulici”.

Podsećanja radi, nakon što je u junu mesecu 2021. godine objavljena javna inicijativa, simboličnog naziva “Amsterdam ima izbor”, usledila je reakcija u vidu nove politike za oblast turizma, koja je nazvana “Turizam u ravnoteži u Amsterdamu”. Prema tom planu je određeno da je dozvoljena poseta 20 miliona turista na godišnjem nivou. Takođe je predviđeno da izvršna vlast ima obavezu da reaguje kada taj broj bude dostigao 18 miliona.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Rešenje za gužve u saobraćaju sve vreme nam je pred nosom

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja