• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jedna od najfacinantnijih hrvatskih plaža nalazi se na Braču

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sa razlogom se plaža Zlatni rat, nadomak Bola na Braču, smatra ponosom ne samo tog letovališta, nego i ovog ostrva

  • 0
Zlatni rat foto: pixabay.com

Sa razlogom se plaža Zlatni rat, nadomak Bola na Braču, smatra ponosom ne samo tog letovališta, nego i ovog ostrva, koje se nalazi u hrvatskom delu Jadrana. Na čitavom Braču, upravo Bol važi za jedan od najstarijih gradova.

Brojne svetinje i arheološki lokaliteti na području tog letovališta i danas svedoče o njegovoj bogatoj i nadasve dugoj istoriji. Crkva Gospe od Milosti, izgrađena tokom 15. veka, kao i biskupska rezidencija iz 12. veka, te crkva Svetog Ivana i Tudora, koja je još vek starija, samo su neki od njih, navodi “Bracinfo”.

Izuzev bogate istorije, ovo hrvatsko letovalište nudi i sve što je savremenim turistima potrebno za uživanje tokom boravka. Uz brojne restorane, u Bolu postoji i obilje klubova, ali i diskoteka, što i ne čudi budući da je u pitanju najznačajnije mesto na Braču u turističkom smislu.

Brac Hrvatska, ostrvo, Jadran, Croatia Foto: Pixabay

Legenda o Braču

Svojevrstan spoj različitih načina života, svakako je jedna od osobenosti ovog hrvatskog ostrva i to naročito u njegovom južnom delu.

Naime, na potezu između najpoznatije ostrvske plaže, Vidove gore i pustinje Blaca uočava se, po mnogo čemu jedinstven predeo, u kome se spaja način života ribara, pastira i poljoprivrednika, što čitav predeo čini posve neobičnim.

Posebno je interesantna i narodna legenda, koja datira iz perioda posle pada Troje. U to doba je, kako ističe “Bracinfo”, na ovo ostrvo stigao i Antenor. Bio je to antički heroj, za koga se veruje da je osnovao Korčulu, ali i Padovu.

Zajedno sa njim na ovo, danas hrvatsko ostrvo došao je i pastir po imenu Brah, zatim ratar Silen i Elaf, koji je bio pomorac.

Prisutno je uverenje da su nekadašnji stanovnici Brača negovali kult obožavanja jelena. Upravo po toj životinji, odnosno njenom nazivu na jeziku drevnih Ilira je, kako se smatra, Brač i dobio naziv.

Kamen sa Brača i u Vašingtonu

Još u antičko doba su na Braču postojali kamenolomi. U njima su radili i razvijali svoje veštine mnogi klesari, a koliko je kamen sa Brača kvalitetan jasno pokazuje i podatak da je u Belu kuću u Vašingtonu, ugrađen upravo kamen sa ovog hrvatskog ostrva.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Letovali smo u Hrvatskoj i ostali u čudu: Zvirite u skivene delove najskupljeg letovališta u Evropi

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja