• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Svetski turizam u prvom kvartalu 2024. skoro dostigao nivo iz rekordne 2019.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Evropa, najposećenija turistička regija sveta, u prvom kvartalu zabeležila je 120 miliona dolazaka turista, za jedan odsto više nego u prvom tromesečju 2019. godine

  • 0
Madrid, Španija Foto: Shutterstock/Eszter Szadeczky-Kardoss

Svetski turizam je u prvom kvartalu 2024. dostigao 97 odsto nivoa iz prvog kvartala rekordne 2019. i očekuje se da će 2024. biti godina potpunog oporavka za ovu granu privrede, objavila je danas agencija UN za turizam (UN Tourism) sa sedištem u Madridu.

U prvom kvartalu ove godine je zabeleženo oko 285 miliona dolazaka turista na globalnom nivou, što je za 20 odsto više nego u istom tromesečju 2023. godine.

Prema podacima agencije, najznačajniji rast turizma od januara do kraja marta 2024. je zabeležen na Bliskom istoku, pošto je u toj oblasti broj međunarodnih turističkih dolazaka porastao za 36 odsto u odnosu na predpandemijsku 2019. godinu i za četiri odsto u odnosu na prvi kvartal 2023. godine.

Evropa, najposećenija turistička regija sveta, u prvom kvartalu zabeležila je 120 miliona dolazaka turista, za jedan odsto više nego u prvom tromesečju 2019. godine.

Broj poseta Africi je u prvom kvartalu 2024. porastao za pet odsto u odnosu na isti kvartal 2019. godine, a pozitivne brojke stižu i iz Severne i Južne Amerike i regiona Azije i Pacifika.

- Oporavak sektora turizma je veoma dobrodošla vest za naše privrede i živote miliona ljudi, ali on nas istovremeno podseća na potrebu adekvatne turističke politike da bi se unapredili ciljevi održivosti i inkluzije - prokomentarisao je generalni sekretar UN-a za turizam Zurab Pololikašvili, prenosi Tanjug.

(Ona.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Bili smo na Jagnjijadi i prenosimo vam utiske

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja