• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Manastir kod Ljiga odigrao je značajnu ulogu tokom oba ustanka srpskog naroda

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nadomak Ljiga, kada se iz glavnog grada naše zemlje krene put Čačka, sa leve strane magistrale, nalazi se svetinja koja je izgrađena tokom 13. veka, u doba kada su vladali članovi dinastije Nemanjić

  • 0

Tek nekoliko kilometara od Ljiga, nedaleko od same Ibarske magistrale, nalazi se svetinja koja je tokom borbe srpskog naroda protiv viševekovne turske valsti odigrala značajnu ulogu. I to ne samo kao duhovni centar u kome je služio i čuveni Hadži Đera, nego i kao mesto na kome je održana skupština pred početak Drugog srpskog ustanka.

Ali, da krenemo redom...

Manastir u selu Moravci

Nadomak Ljiga, kada se iz glavnog grada naše zemlje krene put Čačka, sa leve strane magistrale, nalazi se svetinja koja je izgrađena tokom 13. veka, u doba kada su vladali članovi dinastije Nemanjić. Upravo je kralj Uroš Prvi Nemanjić označen kao ktitor ove svetinje, navodi „Eparhija-zicka“.

Jedan od najznačajnijih događaja u istoriji ovog manastira zbio se pred sam kraj 18. veka. U to doba je iguman Gerasim, poznat kao Hadži Đera, obnovio ovu svetinju. Zbilo se to 1798. godine.

Značaj manastira Moravci u istorijskom smislu

Smatra se da je Hadži Đerino stradanje tokom događaja, koji je u istoriji ostao upamćen kao „Seča knezova“ imalo veze i sa time koliko je zapravo manastir Moravci bio značajan tokom borbe našeg naroda protiv turske vlasti.

Neposredno pred početak Drugog srpskog ustanka, upravo je u ovoj svetinji, na najradosniji hrišćanski praznik održana i skupština. Lično je tom prilikom bio prisutan i potonji srpski knjaz Miloš Obrenović. Upravo iz ove svetinje su Miloš i Jovan Obrenović, u društvu Lazara Mutapa krenuli put Čačka, kako bi se borili protiv turske vojske i u toj borbi odneli pobedu.

Zanimljivosti o manastiru

Tadašnji episkop po imenu Joanikije je 1858. godine, i to na dan kada se obeležava praznik Sabor Svetog Arhangela Gavrila, 26. jula osveštao crkvu manastira Moravci. Gradnju te crkve počeo je niko drugi do Miloš Obrenović, da bi nešto kasnije taj posao nastavio njegov sin, knez Mihailo.

Interesantno je pomenuti da knez Mihailo nije to uspeo sam, već da je to učinio zahvaljujući prilozima meštana nekoliko okolnih sela i to „od svake muške glave po sedam dukata u zlatu“.

Kada je išao da poseti Jerusalim i Hristov grob, narodno predanje veli da je Hadži Đera odatle doneo i mošti ruke jednog sveca. Upravo to predanje i navodi da su to bile mošti, ruka svetog apostola Tome, te da su one uzidane u crkvu manastira Moravci. Takođe, Hadži Đera je ovoj svetinji ostavio i mnoge bogoslužbene knjige, koje se i danas nalaze u manastirskoj riznici.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: U Prizrenu postoje 33 srpske pravoslavne crkve: Sve više hodočasnika dolazi tamo

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja