• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nekada Skender-pašina Palanka cela je izgorela da bi nastala Nova Varoš

Vreme čitanja: oko 2 min.

Izuzev planine Zlatar, koja nadvisuje Novu Varoš, ova opština, koja teritorijalno pripada Zlatiborskom okrugu u zapadnom delu naše zemlje, oivičena je i planinama Čemernica, Javor i Murtenica

  • 0
Nova Varoš, panorama centar grada Foto: Shutterstock

Vraćajući se sa pratnjom iz Bosne za tadašnji Carigrad, danas turski grad Istanbul, Skender-paša Đenovljanin odlučio je da potraži mesto za predah. I našao ga je podno planine Zlatar.

Budući da je samim predelom bio, malo je reći oduševljen, to ubrzo izdaje naredbu da tu bude izgrađeno naselje. I bi tako, a naselje dobi naziv Skender-pašina Palanka.

Prema Evliji Čelebiji, naselje je kompletno izgorelo, a kako navodi „Zlatarinfo“, zbilo se to kada je u njemu postojalo gotovo dve hiljade kuća. Budući da stanovnici ni nakon toga nisu želeli da napuštaju svoje mesto, to nasta novo naselje i bi nazvano Kasaba, što prevedeno na naš jezik i jeste današnji naziv ovog naselja.

Nova Varoš, mraz, sneg Foto: B. Ilić

Okružena sa četiri planine

Izuzev planine Zlatar, koja nadvisuje Novu Varoš, ova opština, koja teritorijalno pripada Zlatiborskom okrugu u zapadnom delu naše zemlje, oivičena je i planinama Čemernica, Javor i Murtenica.

Tek nešto više od deset kilometara udaljeno od Nove Varoši, nalazi se i Zlatarsko jezero, koje je jedna od atrakcija u tom delu Srbije. Jezero Kokin Brod, kako se još naziva, nastalo je veštačkim putem, i to nakon gradnje hidrocentrale, ali ima sve karakteristike prirodnog jezera i po lepoti se svakako izdvaja među mnogima.

Nova Varoš, vanredno stanje, smetovi, mećava, nevreme sneg Foto: Telegraf.rs / B.I.

Zanimljive lokacije u Novoj Varoši

U okviru Narodnog muzeja Užice je pre nešto više od deset godina otvoren i Zavičajni muzej u Novoj Varoši.

Ono što posebno privlači pažnju posetilaca, izuzev bogate zbirke ovog muzeja, svakako je i zdanje u kome je smešten. U tom zdanju su tokom minulih vremena bile smeštene i mnoge značajne turske institucije, navodi „Gdeputovati.rs“.

Na mestu na kome se nalazio Trg maršala Tita, počev od 1993. godine je Trg Petra Bojovića, na kome se nalazi i spomenik posvećen tom vojvodi, koji je imao značajnu ulogu kako u toku Balkanskih ratova, tako isto i u toku Velikog rata. Takođe, u selu Miševići, u kome je srpski vojvoda rođen, postoji i spomen česma, njemu posvećena.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Zimska idila u Novoj Varoši: "Zubato" sunce se presijava na snegu, temperature i dalje ispod nule

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja