• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Misterija "Ćelavog Isusa" u Pećinskoj crkvi na Staroj planini

Vreme čitanja: oko 2 min.

Slika je verovatno deo šire scene

  • 0

Jedan od najvećih misterija pirotskog kraja, Pećinska crkva posvećena apostolima Petru i Pavlu, kod sela Rsovci na Staroj planini, zahvaljujući najnovijim saznanjima istoričara Dejana Ćirića, mogla bi konačno biti razrešena. Naime, Ćirić je, istražujući istorijsku građu naišao na rad jednog istoričara, poreklom Srbina, koji radi kao predavač na univerzitetu u SAD, a koji "baca" potpuno novo svetlo na čitavu priču o Ćelavom Isusu, koji, kako kaže Ćirić, zapravo nije Ćelavi Isus.

- Decenijama je važila priča da je u Pećinskoj crkvi jedinstvena freska na kojoj je Isus prikazan kao Ćelavi Isus, što zapravo nije tačno. To je Isus na uzrastu dečaka, mladenca. Ja sam uspeo pretragom nekih bibliografija i konsultacija sa kolegom koji predaje srednjovekovnu umetnost na fakultetu u Pensilvaniji, Ivanom Drpićem, da povežem našeg malog Isusa sa jednom širom scenom, freskom, koja je prikazana u nekih 30 drugih srednjovekovnih crkava na Balkanu. Reč je o deliću scene o viđenju Svetog Petra Aleksandrijskog, episkopa iz 4. veka, koji je razobličio tadašnjeg jeretika Arijana. Pored ove figure malog dečaka Isusa, ovde nedostaju dve - Petar Aleksandrijski i jeretik Arije - kaže Dejan Ćirić i dodaje:

- Tu scenu možemo videti na drugačiji način u manastiru Manasija, Pećkoj Patrijaršiji, ohridskoj crkvi Bogorodice Odigitrije. Najstariji prikaz te scene je u Bugarskoj, u pećinskoj crkvi kod sela Ivanova kod grada Ruse, u severoistočnoj Bugarskoj.

Pretpostavlja se da su monasi koji su boravili u crkvi, iz nekog razloga, nisu uspeli da završe čitavu kompoziciju sa sve tri figure, te da su zbog nekog razloga u tom poslu prekinuti. Ćirić kaže da je upravo to novo otkriće, fresku čini jedinstvenom i veoma interesantnom.

Pećinska crkva kod sela Rsovci pre nekoliko godina ustalasala je javnost kada su se zbog promene toka reke Visočice, iz zemlje pojavile kosti. Jedna od pretpostavki je da su pronađeni skeleti zapravo ostaci monaha koji su živeli u Pećinskoj crkvi.

Više informacija o ovom saznanju pogledajte u videu na početku teksta. 

(Ona.rs / A. Ć.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja