• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sevali su mačevi u borbi za Smederevsku tvrđavu: Festival "Vitezovi i legende" premestio nas je u srednji vek

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pod teškim oklopima hrabrost i čast pokazala je i jedna dama

  • 0

U srcu drevnog grada Smedereva uzdiže se impozantna tvrđava, monumentalna građevina koja s ponosom svedoči o burnoj prošlosti i veličanstvenoj epohi srednjeg veka. Smederevska tvrđava svojom moćnom siluetom, ne samo da dominira horizontom već i oživljava duhove prošlosti, budeći maštu i radoznalost svih koji kroče na njen kameni prag. No, ovog  vikenda mašta je prešla u javu, a tvrđava je vrvela od teških oklopa, orlova i sokolova, šatora i vitezova iz raznih delova Srbije, ali i sveta.

Festival "Vitezovi i legende" ove godine ponovo je oživeo unutar zidina ove, najveće ravničarske tvrđave u Evropi. Pred ulazak u mali grad, na obali kanala Jezava, postavljeno je srednjovekovno selo, sastavljeno od šatora. Imali smo priliku da vidimo razne zanatlije kako obavljaju svoj posao, žene i muškarce obučene u odoru tog vremena, a to koliko su se potrudili da zapravo sve bude u tom maniru svedoči i to što su svi pili i jeli iz pehara, rogova, zemljanih posuda.

Iako je samo selo pred ulazak u mali grad Smederevske tvrđave oduzimalo dah svim detaljima, dalji program nas je sasvim raspametio.

Kada pređete most napravljen od drvenih greda i zakoračite u centar ovog festivala, naći ćete se u krugu raznih štandova, na kojima imate priliku da vidite i kupite stvari od lukova i strela, preko kovanog nakita i mačeva, pa sve do kaligrafijskih pisanija.

Zvuk gusala i vedre, srednjovekovne melodije ulepšavaju vam čitav dan, sve do momenta kada ih ne prekine moćno udaranje mačeva u štitove - znak da se vitezovi spremaju za borbe koje su kasnije usledile.

U jednom trenutku, našu ekipu poslali su ispred, a tamo smo zatekli i sledeći deo programa - osvajanje Smederevske tvrđave. Dve vojske uglas uzvikivale su i dozivale pobedu, a onda su nebom preletele strele. Obe vojske priredile su pravi spektakl ovom izvedbom, a koncentrisana publika pomno je pratila svakog vojnika koji zadaje, bezbedno, udarac ili pada "ranjen" na zemlju.

Vitezovi i legende 2024 Foto: Nikola Anđić

Vladimir Blagojević, organizator "Vitezova i legendi", iz organizacije "Beli orlovi" otkrio nam je da se broj učesnika ove godine povećao, a da su dočekali i ostala viteška udruženja iz Mađarske, Francuske, Rusije, i mnogo drugih zemalja.

Kada su na red došle brobe jedan na jedan, takozvane "tap-borbe", u ring je ušla u punoj opremi hrabra i neustrašiva Ana. Iako je izgubila borbu, viteški se borila, a kako kaže "oklop joj nije toliko težak" i svaka žena koja želi, mogla bi da se oproba u ovoj disciplini.

U videu sa početka teksta pogledajte kakav vremeplov je ove godine zaposeo Smederevsku tvrđavu. 

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Posetili smo manifestaciju "Vitezovi i legende" u Smederevu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja