• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Najveći evropski muzej na otvorenom nalazi se u nama susednoj zemlji

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sada već davne 1936. godine donet je kraljevski ukaz, zahvaljujući kome je osnovan Muzej sela u glavnom gradu Rumunije

  • 0
Bukurešt, Rumunija Foto: Pixabay/arvidO

U južnom delu susedne Rumunije, na površini nešto manjoj od 230 kvadratnih kilometara prostire se glavni grad, koji je poznat po mnogim autentičnim lokacijama.

Iako se smatra da je Bukurešt naseljen još od 500. godine pre Hrista, prvi put se u istorijskim spisima pominje 1459. godine.

Zvanično je proglašen glavnim gradom zemlje dva veka kasnije, 1659. godine.

Od početka prošlog veka ga prati krilatica „Mali Pariz“ i to najpre zbog prostranih bulevara, karakterističnih i po drvoredima, kao i zbog činjenice da su mnoga zdanja u Bukureštu izgrađena u arhitektonskom periodu koji nosi naziv Bel Epok.

Bukurešt, Rumunija Foto: Pixabay/marianabobocea

Legenda o osnivanju grada

Izuzev mnogih, vrlo interesantnih destinacijama, među kojima se naročito izdvaja i najveći muzej na otvorenom na čitavom evropskom tlu, Bukurešt prati i zanimljiva legenda o osnivanju grada.

Pastir za koga narodno predanje veli da se zvao Bucur, glavni je „krivac“ za osnivanje današnjeg glavnog grada Rumunije. Njegovo ime slobodno prevedeno sa rumunskog jezika glasi „radost“.

Prema ovoj legendi, Bucur je voleo da svira frulu i to je činio tako, da su ljudi bivali opčinjeni. Lokalni trgovci, koji su bili oduševljeni i njegovim vinom, smatraju se zaslužnim za nastanak samog naziva grada, budući da su oni po Bucuru nazvali i današnji Bukurešt.

Najveći evropski muzej na otvorenom

Sada već davne 1936. godine donet je kraljevski ukaz, zahvaljujući kome je osnovan Muzej sela u glavnom gradu Rumunije.

Budući da zauzima površinu od oko 30 hektara, to se Muzeul Satului, kako glasi njegov originalni naziv, sa razlogom smatra najvećim takve vrste na čitavom evropskom tlu, ističe „Romaniatourism“.

Bukurešt, Rumunija Foto: Pixabay/falco

Nalazi se u parku Herestrau, na obali istoimenog jezera i posetiocima nudi mogućnost bližeg upoznavanja sa arhitekturom, karakterističnom za rumunska sela.

Sa puno pažnje je 50 autentičnih seoskih građevina iz cele zemlje doneto na ovu lokaciju, na kojoj su sve građevine ponovo montirane, kako bi, što je moguće vernije, oslikale duh tradicionalnih sela Rumunije.

Muzej sela je za posete otvoren svakog dana od utorka do nedelje u periodu između 09 i 19 sati po lokalnom vremenu, dok je ponedeljkom radno vreme ovog zanimljivog muzeja od 09 do 17 časova.

Mnoge interesantne manifestacije organizuju se u toku godine u ovom muzeju.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Bukurešt, grad visećih kablova

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja