• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zbog samog predela, ovo planinsko selo, čiji je simbol jedan bor, krasi neobičan naziv

Vreme čitanja: oko 2 min.

Smatra se da naziv Kamena Gora ovo selo duguje prostoru na kome se nalazi

  • 0
Kamena gora, sveti bor Foto: Telegraf/Aleksandar Jovanović

Oko 20 kilometara deli teritoriju opštine Prijepolje i selo, smešteno na visini koja se kreće u rasponu od 800 do 1.495 metara iznad nivoa mora, koje je prepoznatljivo po jednom drvetu.

Smatra se da naziv Kamena Gora ovo selo duguje prostoru na kome se nalazi.

Najviši vrh nosi naziv Ravna Gora i nalazi se na nadmorskoj visini od 1.496 metara.

Sa teritorijom crnogorskih opština Bijelo Polje i Pljevlja se graniči područje ovog sela, koje je prepoznatljivo po jednom boru.

Kamena gora Foto: Telegraf/Aleksandar Jovanović

Sveti bor na Kamenoj Gori

Neretko se Kamena Gora naziva i „Selom stogodišnjaka“, budući da su malobrojni stanovnici ovog planinskog sela naročito poznati po dugovečnosti.

U tom i takvom selu nalazi se i Crni bor, koji je među lokalnim stanovništvom poznat i kao Sveti bor. Upravo to drvo se smatra svojevrsnim simbolom ovog sela. Obim stabla ovog crveta je oko 5,5 metara, dok je njegova visina 13 metara. Smatra se da je Sveti bor, čije krošnje imaju prečnik od 18 metara, star oko pet vekova.

Danas je ovo drvo okarakterisano kao Spomenik prirode I kategorije i nalazi se pod zaštitom nadležnih institucija, navodi „Kamenagora.com“.

Među lokalnim stanovništvom je sasvim uobičajena zakletva, koja se završava rečima: „Bora mi!“, što sasvim jasno svedoči o tome koliko je ovo drvo za njih značajno.

Budući da u selu ranije nije postojala crkva, to su se lokalni stanovnici jednostavno okupljali upravo oko ovog drveta. Na tom mestu su obavljane i crkvene službe, a ljudi iz Kamene Gore su se upravo na tom mestu i pričešćivali.

Nije čudno zato što postoji verovanje da sa Svetog bora ni u kom slučaju ne treba otkinuti ni grančicu ili uzeti šišarku, jer jednostavno, ništa sa tog drveta ne bi trebalo da bude odnešeno.

Najstariji bor u Srbiji, Sveti bor Kamena gora Foto: Rina.rs

Vazdušna banja Kraljevine Jugoslavije

Budući da se nalazi na nadmorskoj visini koja se kreće između 800 i 1.496 metara, Kamena Gora je u periodu postojanja Kraljevine Jugoslavije i zvanično proglašena vazdušnom banjom.

Tako je ostalo i do današnjih dana, budući da na toj lokaciji ne postoje tragovi urbanizacije, već je u pitanju područje, gotovo netaknute prirode.

Bogatstvo flore i faune, čist planinski vazduh i više od stotinu poznatih izvora vode, sasvim su dovoljni razlozi za posetu i uživanje na Kamenoj Gori.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Pao jedan od simbola Srbije: Veliki sneg odlomio najveće grane na Svetom boru na Kamenoj Gori

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja