• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Podno Fruške Gore, u samom srcu Srema, leži grad udaljen desetak kilometara od Save

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Centralno gradsko područje smešteno je na nadmorskoj visini od 111 metara

  • 1

Na površini nešto većoj od 580 kilometara prostire se opština Ruma, koja je od glavnog grada naše zemlje udaljena tek oko 50 kilometara.

Smešten podno Fruške Gore, ovaj sremački grad od Novog Sada deli oko 35 kilometara, dok se na oko 20 kilometara udaljenosti nalazi Sremska Mitrovica.

Centralno gradsko područje smešteno je na nadmorskoj visini od 111 metara.

U geografskom smislu se smatra vrlo interesantnim podatak, koji navodi „Ruma.rs“, a tiče se 45-og uporednika, koji prolazi kroz teritoriju rumske opštine, dok 20-ti meridijan prolazi na oko 15 killometara udaljenosti od ovog grada, u pravcu zapada.

Grad Ruma Foto: Wikimedia/Orjen

Značajna arheološka otkrića

Zahvaljujući arheološkim lokalitetima, među kojima se Gomolava smatra jednim od najznačajnijih, utvrđeno je da su ljudi još u periodu praistorije naseljavali to područje.

U vreme kada je današnja Sremska Mitrovica, odnosno antički Sirmijum bio jedna od prestonica Rimskog carstva, ovo naselje je igralo izuzetno značajnu ulogu. Tim pre što je bila u pitanju pogranična pokrajina, koja je smatrana jednom od najvažnijih na području Carstva.

U Sremskom defteru, dokumentu koji datira iz 1566/67. godine, zabeleženo je prvo pominjanje naselja Ruma.

Grad Ruma Foto: Wikimedia/Rumljanin

Novi grad

U istorijskom smislu je posebno zanimljiv period nakon 1718. godine, odnosno posle potpisivanja Požarevačkog mira, budući da u toku narednih decenija nastaje novi grad.

Tačnije, tada poznati vlastelin po imenu Marko Pejačević naručuje plan za gradnju i počinje da gradi potpuno novi grad na teritoriji današnje Rume.

I ne samo da bivaju doseljeni kolonisti, nego lokalna vlastela sa stanovništvom tadašnje Rume sklapa sporazum, koji je poznat pod nazivom „slobodnica“. Tim sporazumom Ruma biva zvanično proglašena za slobodno trgovište. Takođe, sporazum se pozitivno odrazio i na lokalno stanovništvo, koje tom prilikom stiče i građanska prava, ali i obaveze.

Grad Ruma Foto: Wikimedia/Panoramio/David Milojevic

Rumski vašar

Iako je grad Ruma domaćin i drugim značajnim manifestacijama, Rumski vašar jedna od, sasvim sigurno najpoznatijih. Kako ističe TO Ruma, može se čak okarakterisati i kao brend ove sremačke opštine.

Nakon što je tadašnja carica Marija Terezija Rumi dala privilegiju, to su utvrđena i četiri datuma, predviđena za održavanje vašara i to počev od 1747. godine.

Kako je vreme odmicalo, tako su se i datumi, odnosno učestalost organizacije vašara menjali. Tako, nedugo nakon završetka Drugog svetskog rata dolazi do značajne promene, budući da je doneta odluka da vašar u ovom gradu bude održavan svakog trećeg i to u toku svakog meseca.

Budući da postoji značajno interesovanje za ovu manifestaciju, po kojoj je grad Ruma postao prepoznatljiv, to vašar poslednjih godina traje po dva dana, tako da se održava svakog meseca i to drugog i trećeg dana.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Labudovi iz Rume svake godine na svet donesu oko sedam naslednika: Lenka i Đole ponovo roditelji

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Nebz

    2. jun 2024. | 08:27

    Do Rume ima dobrih 63 km. I to iz centra Zemuna.

    Podelite komentar