• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

U ovom fruškogorskom manastiru zamonašio se čuveni srpski prosvetitelj

Vreme čitanja: oko 3 min.

U manastiru Novo Hopovo, na Fruškoj Gori zamonašio se Dimitrije i dobio monaško ime Dositej, po kome i ostaje upamćen

  • 0
Manastir Novo Hopovo, Fruška Gora Foto: Shutterstock

Uz Vuka Stefanovića Karadžića značajan trag u istoriji srpskog jezika ostavio je i Dimitrije Obradović, mnogo poznatiji kao Dositej. Danas, i jedan i drugi srpski velikan počivaju u porti Saborne crkve u Beogradu.

Ali se ime Dimitrija vezuje za još jednu svetinju. U manastiru Novo Hopovo, na Fruškoj Gori zamonašio se Dimitrije i dobio monaško ime Dositej, po kome i ostaje upamćen. Kako ističe TO Novi Sad, u ovom manastiru je čuveni srpski prosvetitelj proveo tri godine.

Zadužbina srpskog despota

Prva zadužbina despota Đorđa, iz loze Brankovića, upravo je ovaj fruškogorski manastir. O tome postoje podaci u žitiju njegove majke, Svete Angeline Branković.

Manastir Novo Hopovo, Fruška Gora Foto: Shutterstock

Arhiepiskop i mitropolit beogradski i sremski Maksim, kako je bilo monaško ime nekadašnjeg despota Đorđa, izgradio je ovaj manastir kao svoju zadužbinu i to u blizini današnjeg Iriga, na južnim obroncima Fruške gore, navodi „Vikipedija“.

Zbog mesta na kome se nalazi, ovaj manastir je lako dostupan, budući da je nedaleko od ove svetinje i put koji spaja Rumu i Novi Sad.

Nepokretno kupturno dobro, danas je manastir Novo Hopovo, koji se neretko karakteriše kao jedan od najznačajnijih na području Fruške gore, pod zaštitom nadležnih institucija i to kao spomenik kulture od izuzetnog značaja.

Teška istorija svetinje

Iako je tokom duge istorije ova svetinja nekoliko puta razarana, može se reći da je u toku Drugog svetskog rata zabeleženo najveće razaranje Novog Hopova.

Manastir Novo Hopovo, Fruška Gora Foto: Shutterstock

Ne samo da je tom prilikom svetinja opljačkana, nego i spaljena i minirana. Uz izuzetno bogatu manastirsku biblioteku, tom prilikom je uništena i riznica manastira. Mnoge retke i izuzetno dragocene knjige i drugi značajni predmeti su tom prilikom uništeni.

Usledila je ubrzo i višedecenijska obnova svetinje. Glavna manastirska crkva, posvećena Svetom Nikoli, ponovo je zasijala starim sjajem, a prilikom obnove je Novo Hopovo obogaćeno i novim zvonikom. Takođe, podignuta je i kapela u okviru manastirskog konaka, koja je posvećena Svetom arhiđakonu Stefanu.

Manastir Novo Hopovo, Fruška Gora Foto: Shutterstock

Ženski, pa muški manastir

Nedugo nakon završetka Velikog rata, istorija manastira Novo Hopovo beleži značajnu promenu, budući da u to doba manastir postaje ženski. Godine 1921. u ovu svetinju dolaze kaluđerice iz Rusije, koje su prethodno boravile u poljskom manastiru Lješnu.

Osim po tome da su u ovom manastiru otvorile i Dečiji dom za ratnu siročad, a zatim i internat samo za ruske devojčice, monahinje su ostale upamćene i po tome što su sa sobom donele jednu značajnu ikonu.

Sneg Fruška gora Foto: Tanjug/Nenad Mihajlović

U pitanju je ikona Bogorodice Šumske, za koju se veruje da je čudotvorna i koja je specifična i po tome što je izrađena od kamena. Manastir u Poljskoj u kome su monahinje boravile dobio je tu ikonu na dar od poljskog kralja.

S obzirom na to da je u pitanju izuzetno vredna ikona, to se ona u strahu od krađe čuvala u Založnoj banci, ali je u ovoj fruškogorskoj svetinji postojala i njena kopija, koja je bila manja.

Nakon što je pomenuti dom, koji je funkcionisao u okviru hopovskog manastira iseljen i premešten u manastir Kuveždin, ruske monahinje takođe napuštaju ovu svetinju i odlaze u taj fruškogorski manastir. Iako je ostao ženski, danas je Novo Hopovo muški manastir.

Mošti Svetog Teodora Tirona, koje se nalaze u okviru manastirske crkve, smatraju se jednom od značajnijih relikvija ovog fruškogorskog manastira.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Manastir Zlatenac posećuju svi, a mlada igumanija ima poruku: "Lekari nisu znali kako se izlečila"

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja