• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Po bazilici Svete Sofije, glavni grad nama susedne države je dobio naziv

Vreme čitanja: oko 2 min.

S obzirom na to da je u doba vladavine cara Justinijana, tokom šestog veka, izgrađena i bazilika Svete Sofije, to se ova svetinja svrstava među najstarije u glavnom gradu Bugarske

  • 0
Sofija, Bugarska Foto: Pixabay/seagul

Milenijumima naseljen, glavni grad Bugarske današnji naziv dobija poslednjih decenija 14. veka i to zahvaljujući bazilici, koja se danas smatra jednim od simbola Sofije.

S obzirom na to da je u doba vladavine cara Justinijana, tokom šestog veka, izgrađena i bazilika Svete Sofije, to se ova svetinja svrstava među najstarije u glavnom gradu Bugarske.

U toku srednjeg veka ova svetinja funkcionisala je kao glavna crkva u gradu, da bi kasnije, tokom osmanlijske vlasti bila pretvorena u džamiju, navodi “Bulgariatravel”.

Ništa manje nije značajna ni rotonda Svetog Đorđa. Podignuta u periodu vladavine Konstantina Velikog, tokom šestog veka, ova svetinja se smatra najstarijom u celom gradu. U Sofiji postoji i džamija Banja Baši, kao i sinagoga, te katolička katedrala posvećena Svetom Josipu.

Sofija, Bugarska Foto: Pixabay/wengen

Strateški značajna lokacija Sofije

U zapadnom delu Bugarske, podno planine Vitoša, na području Sofijske ravnice leži danas glavni grad zemlje. Od Beograda je Sofija udaljena tek nešto manje od 380 kilometara.

Budući da vrlo važna saobraćajnica, koja spaja Zapadnu Evropu i Istanbul, prolazi kroz ovaj grad, to se smatra da Sofija zauzima strateški značajnu lokaciju.

Još jedan simbol grada

Iako je bazilika Svete Sofije znak raspoznavanja glavnog grada Bugarske, crkva posvećena Aleksandru Nevskom staje rame uz rame po značaju uz ovu svetinju.

Podignuta 1912. godine, prema nacrtu Aleksandra Pomeranceva, arhitekte iz Rusije, lako se prepoznaje po 53 metra visokom zvoniku. U okviru tog zvonika postoje i 53 zvona, a ono koje je među njima najteže dostiže težinu od deset tona.

Kripta ove svetinje, koja može da primi oko pet hiljada vernika, posebno je interesantna. U njoj se mogu videti mnoga dela koja se odnose na umetnost pravoslavnog hrišćanstva.

Sofija, Bugarska Foto: Pixabay/seagul

Još je zanimljivo pomenuti da je ova, jedna od najvećih pravoslavnih svetinja, podignuta u spomen na jedan tragičan događaj. Kako ističe “Kayak”, saborna crkva Svetog Aleksandra Nevskog u Sofiji podignuta je u spomen na stradalih dve stotine hiljada vojnika tokom Rusko-turskog rata.

Nedaleko od ove svetinje nalaze se i Nacionalna umetnička galerija, kao i zdanje Univerziteta u Sofiji.

Skijalište nadomak glavnog grada

Neretko se turisti prilikom posete Sofiji odlučuju i na jednodnevni izlet do planine Vitoša, koja se nalazi u neposrednoj blizini.

Iako je u pitanju jedno od poznatijih skijališta u zemlji, Vitoša je inetresantna za posetu i tokom drugih perioda godine. Brojne pešačke staze i obilje flore i faune idelna su opcija za beg od užurbanosti karakteristične za grad.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Bugari prešli igricu! Slave praznik uz kolo u zaleđenoj reci

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja