• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

9 sjajnih stvari koje treba da uradite u Halštatu: Magično mesto koje mami izgledom

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Lokacija je u kojoj se nalaze brojne impozantne stvari

  • 0
Halštat, jezero, jezero u Austriji Foto: Unsplash/Willian Justen de Vasconcellos

Kada pomislimo na Austriju, uvek nam je prva asocijacija njen glavni grad - Beč. Međutim, krije i neke druge lepote ova zemlja, kao recimo Halštat i njegova jezera.

Jedan od najlepših gradova Austrije je upravo pomenuti Halštat. Šetnjom kroz ovaj magični grad daće vam osećaj kao da ste u bajci. Ovo šarmantno i živopisno takoreći selo, smešteno je na obali Halštaterskog jezera i okruženo je Dahštajnskim Alpima pa je delom zbog toga Halštat poznat po zadivljujućem pejzažu, bogatoj istoriji i kulturnom nasleđu, piše "Nova on the road".

Ovaj grad je poznat po proizvodnji soli, a dobilo je ime po halštatskom periodu koji je bio značajan deo ranog gvozdenog doba u Evropi. Danas je najviše poznat po slikovitim predelima, a ceo grad se nalazi na UNESCO listi svetske baštine. Ima najšarmantnije male kuće i kulturne atrakcije, a njegova veličina znatno olakšava istraživanje lokacije - pešaka. Veoma je vredan posete, pa vam dajemo savete koji to osam stvari ne smete da propustite.

Kada je najbolje da se poseti?

S obzirom da se nalazi nadomak Alpa, ako ste ljubitelj snega i zimske atmosfere, onda je ovaj period godine pravi za vas. Međutim, savet je da je najbolje da ga posetite u martu, aprilu, maju, oktobru i novembru, kada je zapravo najbolje vreme da ga posetite. Neće biti previše turista, a sve atrakcije koje treba da vidite su otvorene.

Šetnja starim gradom

Ovaj deo Halštata je prava atrakcija! Osećaćete se kao da ste posetili neku bajku, jer su tu male slatke ulice, neverovatni trgovi, crkve i mnogo što šta što treba da istražite.

Izađite na Halštat jezero

Za 15 evra možete da iznajmite čamac i otisnete se u kratku ali slatku plovidbu. Ako je vreme toplo, možete "izbaciti" noge sa čamca i uživati dok vas voda pljuska sa površine jezera.

Posetite rudnik soli

Ovo je nešto baš specifično za ovaj grad. Sigurno niste znali da je Halštat dom najstarijeg rudnika soli na svetu? Ko bi rekao. Ovako malo i čarobno mesto "krije" zanimljivu informaciju. Postoji i organizovan obilazak koji traje dva sata i vredi svaki minut.

Nemojte zaobići kosturnica

I ovo je jedna od stvari koja je jedinstvena u ovom mestu. Kosturnica je skrivena iza katoličke župne crkve u Halštatu, u kapeli Svetog Mihaela iz 12. veka. Tu se drže lobanje i kosti, a upravo ova kosturnica je dom najveće kolekcije oslikanih ljudskih lobanja u Evropi. One su ukrašenecvetnim i geometrijskim šarama sa sve imenima pokojnika.

Tu je i Halštat muzej

Ovo je zaista lokacija koja ne sme biti zanemarena. Poseta muzeju će vas odvesti na zanimljivo putovanje u bogatu istoriju i kulturi celog tog regiona. Smešten je u živopisnom okruženju i prikazuje artefakte, eksponate i daje uvid u praistorijsku prošlost Halštata. Tokom sezone je otvoren svakog dana, ali je zatvoren ponedeljkom i utorkom od novembra do marta.

Popnite se na Halštat Skajvolk

Ako volite planinarenje, Halštat Skajvolk je pravo mesto za vas. Smešten je na planini iznad Halštata odakle ćete naći neverovatan vidikovac. Možete doći žičarom što je zabavan i brz način da se stigne tamo, a druga opcija je pešačenje. Neće vam trebati više od sat vremena, staza je strma pa nije baš preporuka za nekog ko nije spretan ili se plaši visine. Međutim, kada stignete pogled je ono što će vam odmah oduzeti dah. Možete napraviti predah u restoranu i kafiću.

Ledena pećina Dahštein

Ovo je pravo, prirodno čudo koje ne sme biti neistraženo. Ledena pećina je divan lavirint ledenih formacija oblikovan vekovina snežnih padavina unutar glečera Dahštein. Možete se voziti žičarom do visoravni pre nego što uplovite u istraživanje pećine. Preporuka je da se toplo obučete.

"Pet prstiju"

Smešten na ivici krševitih planina Dahštein, prikladno je nazvan po svojim proširenjima nalik na ruke. Svaki "prst" pruža jedinstven pogled na alpski pejzaž i savršeno je za obići je posle obilaska pećine.

Izlet u Sent Volfgang

Ponovo i ponovo slikoviti pregledi. Udaljen je samo 40 minuta vožnje od Halštata, a najpoznatiji je po crkvi izgrađenoj 1400-ih sa izrezbarenim gotičkim oltarom i mnogim ekstravagantnim religioznim slikama i statuama.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Spustila se zip lajnom, a onda je nastao najčarobniji video ikada

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja