• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Od 158 tvrđava, koliko ih broji Albanija, najlepša je baš u ovom gradu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Postoje indicije da je za naziv “Srebrni grad”, kako glasi slobodan prevod Đirokastra sa grčkog jezika, zaslužna upravo ova tvrđava. Tačnije, kamen bele boje od koga je izgrađena

  • 0
Đirokastra Foto: Pixabay

Poznat i kao “Kameni grad”, zbog specifične arhitekture, koja predstavlja osmansko nasleđe, grad Đirokastra u Albaniji sa pravom važi za atraktivnu lokaciju u južnom delu zemlje.

Uz grad Berat, stari deo ovog albanskog grada uvršten je 2005. godine na UNESCO-vu listu i stavljen pod zaštitu.

U toku letnje sezone se do ovog grada organizuju izleti iz poznatog albanskog letovališta, Sarande, s tim da Đirokastru neretko posećuju i turisti koji letuju u Ksamilu, te generalno na jugu zemlje.

Najlepša albanska tvrđava

Na području cele zemlje postoji ukupno 158 tvrđava, a kako ističe “Albanija.rs”, baš ona koja se nalazi u Đirokastri je “prema mnogim svetskim magazinima” okarakterisana kao najlepša.

Đirokastra Foto: Pixabay

Izgrađena tokom šestog veka, mada postoje izvori koji navode i da se to zbilo tri veka ranije, tvrđava u Đirokastri zavređuje pažnju posetilaca.

Postoje indicije da je za naziv “Srebrni grad”, kako glasi slobodan prevod Đirokastra sa grčkog jezika, zaslužna upravo ova tvrđava. Tačnije, kamen bele boje od koga je izgrađena.

Nakon što je tokom 18. veka uz tvrđavu dograđen i sat, takođe su dograđene i fontana i crkva. Namena tvrđave bila je drugačija tokom njenog viševekovnog postojanja, pa je tako u određenim periodima korišćena i kao zatvor.

Đirokastra Foto: Pixabay

Poseta ovom simbolu grada je moguća u toku letnjeg perioda svakog dana u periodu između 09 i 18 sati po lokalnom vremenu. Prema pomenutom sajtu, cena ulaznice iznosi 200 leka, što je oko 200 dinara.

Svakako ne bi trebalo propustiti ni Muzej Đirokastre, koji se u okviru tvrđave takođe nalazi.

Đirokastra Foto: Pixabay

Ostale zanimljive lokacije

Gradski bazar, koji datira iz 17. veka, obnovljen je tokom 19. veka i posetiocima nudi priliku da osete autentični duh ovog albanskog grada. Izuzev suvenirinica, u ovom delu Đirokastre se mogu videti i arhitektonski interesantna zdanja, čije fasade krasi mermer u crnoj i beloj boji.

Ali-pašin most i Čaršijska džamija, izgrađena u drugoj polovini 18. veka, još su neke od znamenitosti Đirokastre.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ne, ovo nisu Maldivi, ovo je Albanija: Plavetnilo mora ove zemlje sve više privlači srpske turiste

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja