• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Znak raspoznavanja jednog od Jonskih ostrva je i malo ostrvo sa svetinjom

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mišje ostrvo, kako se originalni naziv Pontikonisi slobodno prevodi, sasvim sigurno je jedan od znakova raspoznavanja ovog jonskog ostrva

  • 0
Ostrvo Krf, Grčka Foto: Pixabay/alessia1983

Ne samo da je zanimljivo zbog venecijanskog nasleđa i značaja, koje je imalo za srpski narod i vojsku, već je ostrvo Krf često birana destinacija za letnji odmor i zbog još nečega.

Naime, u pitanju je ostrvo koje, zbog karakteristika reljefa, može da odgovori na zahteve različitih turista. Plivača, neplivača, starijih, mlađih, porodica sa decom, solo putnika, parova.

Isto tako, zahvaljujući brojnim smeštajnim kapacitetima širom ostrva, Krf je gotovo idealna destinacija i za one koji imaju manje, ali i za one koji imaju više finansijskih sredstava na raspolaganju.

Bogato mediteransko rastinje, sjajne plaže, zanimljivi lokaliteti. Sve to posetiocima nudi ovo Jonsko ostrvo, koje je i čest izbor turista iz naše zemlje.

Ostrvo Krf Foto: Shutterstock

Glavni grad Krfa

Iako je našim turistima, bez sumnje, najznačajnija poseta ostrvcetu Vido, koje se nalazi nedaleko od glavnog i istoimenog grada Krfa, svakako ne treba propustiti ni ostale ostrvske atrakcije. A i njih ima i više nego dovoljno.

Pod patronatom Svetog Spiridona, čemu svedoči i glavna grdska svetinja, koja je njemu posvećena, grad Krf je poznat i po odlično zaštićenom starom jezgru, koje je na UNESCO-voj listi, navodi “Greeka”.

Ostrvo Krf, Grčka Foto: Pixabay/nowaygr

Zdanje u kome se nekada odmarala carica Elizabeta Bavarska, istorijski poznata kao carica Sisi, palata Ahilion, svakako je jedno od najpoznatijih u glavnom gradu ostrva Krf.

Ništa manje zanimljiv nije ni stari deo grada, čije kaldrmisane ulice čitavom gradu daju dozu autentičnosti.

Trg Spianada, zatim Stara gradska tvrđava i Gradska galerija, neka su od zdanja u Krfu, koja takođe privlače pažnju posetilaca.

Ostrvo Krf, Grčka Foto: Pixabay/pix24

Pontikonisi i Kanoni

Mišje ostrvo, kako se originalni naziv Pontikonisi slobodno prevodi, sasvim sigurno je jedan od znakova raspoznavanja ovog jonskog ostrva.

Nazvano tako zbog svoje minijaturne veličine, ostrvo je udaljeno tek oko pet minuta vožnje od glavnog grada Krfa.

Samo nekoliko kilometara deli centar grada i deo grada, koji nosi naziv Kanoni, u kome se nalazi crkva posvećena Bogorodici Vlaherni. Ono po čemu je ovaj deo Krfa prepoznatljiv i po čemu je i nazvan, jeste starinski top, koji je smešten na vrhu uzvišenja, ističe “Greeka”.

Ostrvo Krf, Grčka Foto: Pixabay/ggkoumas

Kada se krene nizbrdo od Kanonija, te prođe stazom dugom oko tri stotine metara, stiže se do svetinje, koja datira iz 17. veka.

Što se obližnjeg, Mišjeg ostrva tiče, prema grčkim mitovima, baš tu je bog mora Posejdon kamenovao brod, u kome je putovao mitski junak Odisej.

Na tako malom ostrvu nalazi se još jedna svetinja, crkva Pantokratora, koja je izgrađena tokom 13. veka.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Bogata istorija i snažno prijateljstvo sa Srbima: Evo zašto morate da posetite Krf

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja