• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prvi muzej takve vrste u Srbiji nalazi se u gradu na reci Belici

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pored toga što je među šest evropskih muzeja, Muzej voštanih figura u Jagodini je i prvi takve vrste u našoj zemlji

  • 0
Muzej voštanih figura, Milunka Savić Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Podno Đurđevog brda, koje je danas jedna od atrakcija Jagodine, budući da se tu nalazi i gradski park, postojalo je rimsko naselje tokom prvog veka. I pre toga su na području današnjeg grada na reci Belici postojale ljudske naseobine. Smatra se još od perioda mlađeg kamenog doba.

Prvo pominjanje sela istoimenog naziva datira s kraja 14. veka. U pitanju je dokument, odnosno dopis koji su srpska kneginja Milica i Stefan i Vukan, njeni sinovi, uputili na dan 28. jula 1399. godine Dubrovačkoj opštini, navedeno je na zvaničnom sajtu Grada Jagodine.

Nedugo nakon završetka Drugog svetskog rata Jagodina menja naziv u Svetozarevo. Počev od 1992. godine ponovo nosi današnji naziv.

Turistički kompleks Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Atrakcije Jagodine

Po mnogo čemu se ovaj šumadijski grad izdvaja, pa se slobodno može reći da u Jagodini atrakcija ne manjka.

Poseta Zavičajnom muzeju Jagodina, uživanje u gradskom parku Đurđevo brdo ili šetnja lepo uređenim ulicama grada, sasvim su dovoljni za uživanje prilikom posete.

Ako se svemu tome doda i poseta jagodinskom akva-parku, te zoološkom vrtu i jedinstvenom muzeju na našim prostorima, jasno je zbog čega je Jagodina tako atraktivna.

Prvi takav muzej u našoj zemlji

Pored toga što je među šest evropskih muzeja, Muzej voštanih figura u Jagodini je i prvi takve vrste u našoj zemlji. Sa radom je počeo 29. aprila 2008. godine, navedeno je na zvaničnom sajtu ove kulturne institucije.

Stalnu muzejsku postavku čini 29 figura, koje prikazuju značajne ljude nacionalne istorije, kao i važne ličnosti iz sveta.

Muzej voštanih figura, koji se nalazi u neposrednoj blizini akva-parka i samog centra grada, otvoren je za posete svakog radnog dana, ali i vikendom i za praznike u periodu između 08 i 20 časova. Cena individualne ulaznice za odrasle iznosi 200 dinara, dok deca uzrasta između šest i 12 godina ulaznicu plaćaju 50 dinara manje.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: 38.2 MB 2902_Jagodina nekad i sad.mp4

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja