• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prema mišljenju mnogih, možda najlepši pogled na Beograd je sa ovog mesta

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zbog izuzetne istorijske važnosti, Milenijumska kula u Zemunu svrstana je među spomenike kulture od posebnog značaja. Kao takva, nalazi se pod zaštitom nadležnih institucija

  • 1
Kula Gardoš Foto: Nikola Anđić

Čak i ako se ne popnete na samu kulu, koja je jedan od najpoznatijih simbola Zemuna, prilično je izvesno da ćete imati priliku da uživate u fantastičnom pogledu na Beograd i okolinu. Dovoljno je samo da stanete ispred kule Gardoš.

Pre više od stotinu godina, u vreme kada je tadašnja Austrougarska obeležavala milenijum od kada je zauzela to područje, na granicama monarhije podignute su kule. Jedna od njih je i ona koja danas krasi Zemun.

Milenijumska kula ili kula Sibinjanin Janka, odnosno kula Gardoš, jer je pod svim tim nazivima poznata, nikla je na najjužnijoj granici tadašnje monarhije, navodi „Vikipedija“. Ovo zdanje, visoko 36 metara izgrađeno je pred sam kraj 19. veka, 1896. godine.

Oko deset vekova ranije na tom mestu postojalo je utvrđenje, koje je imalo značajnu odbrambenu ulogu u rimskom Taurunumu. Upravo na temeljima te građevine izgrađena je i Milenijumska kula na Gardošu.

Goran Vesic Gardos Foto: Skupština Grada

Spomenik kulture u Zemunu

Zbog izuzetne istorijske važnosti, Milenijumska kula u Zemunu svrstana je među spomenike kulture od posebnog značaja. Kao takva, nalazi se pod zaštitom nadležnih institucija.

Posebno je interesantan podatak da je upravo kula Gardoš i jedina koja je odolela zubu vremena od svih milenijumskih kula. Uz nju, očuvana je i ona koja se danas nalazi na mađarskoj teritoriji.

Spomenik, Sibinjanin Janko, kula, Gardoš Foto: Shutterstock

Razlog zbog koga je poznata i kao kula Sibinjanin Janka, vezan je za ovog junaka, koji se hrabro borio protiv Osmanlija i koji je tu i preminuo. Tačnije, na mestu na kome je postojalo srednjovekovno utvrđenje.

Ipak, narod nije zaboravio Janoša Hunjadija, odnosno Sibinjanin Janka, koji je uzeo učešće u Bici za Beograd 1456. godine.

Zanimljiva legenda

Iako je odigrao izuzetno značajnu ulogu u čuvenoj Bici za Beograd, kada je, sa vojskom koju je predvodio, uspeo da nadmudri i pobedi Osmanlije, Janko nije dugo poživeo.

Gardos, Dunav Foto: Marko Đurđev

Zabeleženo je da je upravo u srednjovekovnoj tvrđavi Gardoš ovaj hrabri junak ispustio dušu i to tek oko tri sedmice nakon bitke. Ali nije preminuo od posledica ranjavanja, već od kuge.

Nekako je i očekivano da se za Gardoš vezuju različite legende. A ona koja se najčešće pominje, tiče se podzemnog tunela, koji se nalazi ispod ovog zdanja.

Narodno predanje o tome navodi da je u pitanju tunel, kojim je Gardoš povezan sa Beogradskom tvrđavom.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Omiljena senzacija Beograđana u novom ruhu: Medvedići su se upravo vratili na Gardoš

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • alal vera alal vera

    11. jun 2024. | 19:13

    Nijagarini vodopadi. kaže kanađanin lepṣ̌i je pogled sa naše strane. a amerikanac mu odgovara naravno zato što gledate u ameriku

    Podelite komentar