• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

U glavnom gradu francuskog ostrva rođen je čuveni vojskovođa

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ostrvo je teritorijalno podeljeno na dva departmana i to Južnu Korziku i Gornju Korziku

  • 0
Ostrvo Korzika, Francuska Foto: Pixabay/varesefocus

Jedan od ukupno 27 regiona, koliko ih broji Francuska jeste i ostrvo Korzika. Mediteransko ostrvo, koje je popularna turistička destinacija, većim delom je prekriveno planinama. Zahvaljujući karakteristikama terena može se pohvaliti i fantastičnim vidikovcima.

Sa obalom dugom oko hiljadu kilometara, Korzika nudi plaže za svačiji ukus. Tim pre što ih ima gotovo dve stotine, navodi “Corsica.co.uk”.

Ostrvo je teritorijalno podeljeno na dva departmana i to Južnu Korziku i Gornju Korziku. Zauzima površinu od 8.680 kvadratnih kilometara i po veličini je, na području Mediterana na četvrtom mestu.

Ostrvo Korzika, Francuska Foto: Pixabay/simon

Rodni grad poznatog vojskovođe

Glavni grad ostrva, Ajačo je ujedno i najveći, a smatra se i prefekturalnim gradom Južne Korzike, ističe “Vikipedija”. Jedan od svetski najpoznatijih vojskovođa, Napoleon Prvi Bonaparta rođen je na ostrvu Korzika i to u gradu Ajačo 1769. godine.

Drugi grad po veličini na ostrvu je Bastija, koji se nalazi na području Gornje Korzike.

“Ostrvo lepote”

O tome kakvo je ostrvo u pitanju jasno svedoči i podatak da je mnogi Fracuzi neretko nazivaju “Ostrvom lepote” (fr. L'Ile de Beauté).

Tirkizno plavo more, zanimljive plaže pogodne za turiste različitih ukusa i potreba, te okomite litice sa kojih se pruža fantastičan pogled, tek su neke od lepota ovog francuskog ostrva.

Izuzev neverovatnih vidikovaca, sela u brdima La Balanje, u severnom delu ostrva, pružaju mogućnost posetiocima da osete autentični duh Korzike. Upravo to ih svrstava u red obaveznih destinacija prilikom posete ovom ostrvu.

Poznat po stenama od crvenog granita zaliv Porto i Prirodni rezervat “Scandola”, koji se na tom području nalazi, svrstavaju se u interesantnije destinacije na Korzici, pa ne bi trebalo da čudi što je u pitanju deo UNESCO-ve liste svetske baštine.

U južnom delu ostrva nalazi se Bonifacio, nekadašnji grad tvrđava, podignut na krečnjačkoj steni. Mnogima se čini da je utvrđenje neverovatno uklopnjeno u samo okruženje, što mu daje dodatnu notu zanimljivosti. Podno utvrđenja postoji i uvala, u okviru koje se nalazi prirodno ofrmljena luka, kao i brojne pećine.

Čak i ako ne uspete da među oko dve stotine plaža Korzike pronađete baš onu koja je po vašoj meri, uvek postoji opcija odlaska na izlet do ostrva Lavezi. Na potezu između ostrva Korzike i Sardinije nalazi se arhipelag od deset omanjih ostrva, koja su poznata po gotovo netaknutim plažama i prirodnim bazenima. Takođe važe za jednu od boljih destinacija za ljubitelje ronjenja.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Telegraf u Nici: Razglednica grada koji je biser Azurne obale

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja