• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Grad podno planina Bukulje i Venčac, Aranđelovac je po ovome poseban

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ipak, osim po povoljnom položaju, ovaj grad je po još nečemu poseban

  • 1
Bukovička banja, Aranđelovac SPA Foto: Shutterstock

Udaljen od glavnog grada naše zemlje tek nešto više od 75 kilometara, ovaj šumadijski grad može biti i dobra opcija za kraći izlet stanovnika Beograda. S obzirom na to da ga nadvisuju planine Bukulja i Venčac, to je Aranđelovac odlično pozicioniran, jer je zaštićen od naleta vetrova.

Ipak, osim po povoljnom položaju, ovaj grad je po još nečemu poseban.

Banja u srcu Aranđelovca

Tek par minuta laganog hoda deli centar Arađelovca i ulazak u park Bukovičke banje. Činjenica da se gotovo u samom centru jednog grada nalazi banjsko lečilište poznato po fantastičnom parku, svrstava ga u red posebnih.

Aranđelovac panorama Foto: Shutterstock

Šetnja lepo uređenim stazama parka čini boravak u Aranđelovcu prijatnijim. Posebno u toku toplih, letnjih meseci.

Park Bukovičke banje

Budući da je Aranđelovac domaćin vrlo značajne kulturne manifestacije, koja se prema TO Aranđelovac organizuje još od 1966. godine u periodu od juna do septembra, to je park ove banje iskorišćen kao svojevrstan izloženi prostor.

Naime, Smotra umetnosti „Mermer i zvuci“ obuhvata tri segmenta i to istoimenu smotru, zatim Međunarodni festival „Svet keramike“ i Simpozijum skulpture „Beli Venčac“.

Pored toga što je reč o vrlo posećenoj manifestaciji, park Bukovičke banje biva obogaćen novim skulpturama svake godine, pa se može posmatrati i kao svojevrsni muzej pod vedrim nebom.

Izuzev lepo uređenih staza, obilja zelenila i cveća, u parku aranđelovačke banje nalazi se i Staro zdanje, građevina koja je, iako nagrižena vremenom, bila i ostala simbol banje i Aranđelovca.

Aranđelovac, Bukovička banja, park Foto: Shutterstock

Zaslugu za gradnju ovog zdanja imaju članovi porodice Obrenović, budući da je Staro zdanje, čija gradnja je započeta u drugoj polovini 19. veka, funkcionisalo kao letnjikovac Obrenovića.

Kneževa sala važila je za najimpresivniji deo Starog zdanja, koje se smatra jednom od najlepših građevina iz perioda romantizma u našoj zemlji. Upravo u toj sali su bili organizovani velelepni balovi u davna vremena.

Pećina Risovača Foto: Shutterstock

Prilikom posete ovom šumadijskom gradu ne bi trebalo propustiti ni obilazak pećine Risovače, koja se nalazi nepsoredno pre samog ulaska u grad. Takođe, poseta Narodnom muzeju u Aranđelovcu je nezaobilazna, posebno za ljubitelje istorije.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Aranđelovčani o požaru na Starom zdanju: "Gorele su naše uspomene, tuga ne može biti veća"

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Dr_Mr

    14. jun 2024. | 18:54

    Nekada bio prelep, uređen, uredan... Hotel Šumadija, Staro zdanje, restoran Zelengora, Arkade, otvoren bazen, Hotel izvor... park je bio kao u bajci, mineralna voda na Talpari, kod lava itd... Miran grad sa dobrim ljudima... bilo je zadovoljstvo živeti i odrastati u njemu... nekad bilo, sad se spominjalo...

    Podelite komentar