• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Portorož i Piran povezani su šetalištem uz more i poznati su po zanimljivoj okolini

Vreme čitanja: oko 1 min.

I jedan i drugi primorski grad okruženi su solanama

  • 0
Portorož i Piran Portorož i Piran / Foto: Telegraf.rs

Dva gradića, odvojena kratkom šetnjom, ili spojena, zavisi iz kog ugla posmatrate, Portorož i Piran danas su prepoznati kao atraktivna letovališta na slovenačkoj obali Jadrana.

Ono što ih čini još atraktivnijim jeste okolina.

Naime, i jedan i drugi primorski grad okruženi su solanama. A ono što je posebno zanimljivo pomenuti jeste da je oko sedam stotina godina star postupak koji i danas koriste proizvođači soli, navodi „Slovenia.info“.

Dobro je znati i to da se upravo ta so koristi i u velnes centrima u tom delu zemlje.

Portorož i Piran Portorož i Piran / Foto: Telegraf.rs

Najveća primorska močvara u zemlji

Koliko je proizvodnja soli značajna za stanovnike tog dela Slovenije jasno pokazuje podatak da se u Parku prirode Sečoveljske soline nalazi i Muzej solarstva. Zapravo je taj park prirode primorska močvara, koja je po površini najveća u zemlji.

Područje ovog parka prirode podeljeno je na Leru, deo gde se i danas na tradicionalan način vadi so, i na Fontanigge. Upravo u tom delu postoji i Muzej solarstva.

Portorož Portorož / pixabay.com

Park prirode Strunjan je još jedna od atraktivnih lokacija u tom delu Slovenije. Nalazi se na litici koja nadvisuje Jadransko more. Ono što ovaj park prirode čini još zanimljivijim jeste Mesečev zaliv, koji se ispod njega nalazi.

Uživanje za bicikliste

Iako je mnogima koji posećuju Portorož sasvim dovoljna i šetnja prostranim i uređenim šetalištem uz more, koje vodi do obližnjeg Pirana, ljubitelji biciklizma će ovde posebno uživati.

Portorož Portorož / pixabay.com

Naime, tu postoji biciklistička staza koja važi za vrlo interesantnu.

Zapravo je iskorišćena pruga, koja je ranije postojala i koja je korišćena sa ciljem povezivanja Trsta i Poreča. Upravo putem koji je prolazila ta pruga danas prolazi i Parenzana, među ljubiteljima biciklizma, popularna ruta.

Da sve bude još interesantnije, tokom vožnje, biciklisti imaju mogućnost da prođu i kroz tunel Valeta. U pitanju je Strunjanski tunel, koji povezuje Strunjanske solane sa solanama Sečovlje.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Zemlja iz drugačije perspektive, kada oblaci stvaraju umetnost

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja