• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Glava šećera" nije samo naslov Glišićeve pripovetke, već i jedna od atrakcija Rija

Vreme čitanja: oko 1 min.

Na nadmorskoj visini od bezmalo četiri stotine metara nalazi se brdo čiji se naziv prevodi kao Glava šećera ili Šećerna glava

  • 0
Brazil, Rio de Žaneiro Pod senkom statue Hrista Spasitelja na Korkovadu, tog 3. septembra 1989. odigravala se prava mala drama, a oči cele Južne Amerike bile uprte u krvavo čelo čileanskog golmana. Foto: Shutterstock/IrenaV

Iako je mnogima asocijacija na „glavu šećera“ zapravo istoimena pripovetka Milovana Glišića, zapravo je to i naziv jedne od atrakcija brazilskog grada, u svetu poznatog najpre po karnevalu.

Na nadmorskoj visini od bezmalo četiri stotine metara nalazi se brdo čiji se naziv prevodi kao Glava šećera ili Šećerna glava.

Sada već daleke 1912. godine je do ovog uzvišenja izgrađena žičara, koja je posebno interesantna turistima. Staza žičare duga je, prema „Vikipediji“ 1.400 metara i može da primi 65-oro putnika.

Međutim, iako je ova stena, koja je smeštena na poluostrvu u zalivu Guanabara zaista jedna od poznatijih atrakcija Rija, u pitanju je grad u kome postoje i druge zanimljive lokacije.

Rio de Ženeiro Rio de Ženeiro / Foto: Pixabay

Drugi brazilski grad po veličini

Sa populacijom od preko 10 miliona stanovnika na širem gradskom području, karnevalski Rio ipak nije najveći brazilski grad. Nije ni Brazilija, glavni grad Savezne republike Brazil, već Sao Paolo.

Često nazivan i prestonicom sambe, Rio je nadaleko poznat i kao domaćin čuvenog karnevala.

U gradu se, pored ostalih turističkih atrakcija nalazi i „Marakana“, jedan od najvećih fudbalskih stadiona na celom svetu, ali i plaže Kopakabana i Ipanema, koje su takođe planetarno poznate.

Još neke od atrakcija Rija

I mada nema sumnje da su ljudi širom sveta čuli za pomenute atrakcije Rija, svakako ne treba propustiti ni čuveni vidikovac, koji se sa brda Korkovada pruža prema ovom brazilskom gradu. Upravo tu je i čuvena statua Hrista Spasa, koja je jedan od simbola Rio de Žaneira.

Posebno je zanimljivo pomenuti i to da se Rio, osim plažama i očuvanim starim gradskim jezgrom, može pohvaliti i šumama. I to su, kako navodi „Vikipedija“ dve najveće šume koje se nalaze u gradskom području.

Turistima koji posećuju Rio može biti interesantna i vožnja tramvajem „Bandinjo“. Nalik beogradskoj „Dvojci“ i ovaj tramvaj ima kružnu turu, kojom prilikom putnici mogu videti mnoge zanimljive lokacije u centralnom gradskom području.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ako odete u Rio nikada ne prilazite ivici ove stene: Ako vas ne "ubije" pogled pad hoće

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja