• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

U najvećem gradu kraljevine nalazi se i jedna od najvećih islamskih bogomolja na svetu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Džamija Hasana Drugog u Kazablanki može se pohvaliti ne samo fantastičnim pogledom na Atlantski okean, nego i svetonikom, na kome se nalazi laser

  • 0
Kazablanka, Maroko Foto: Pixabay/DeoMaster

Iako je u pitanju džamija, građena u tradicionalnom stilu, islamska bogomolja u Kazablanki je protkana modernim elementima.

Džamija Hasana Drugog u Kazablanki može se pohvaliti ne samo fantastičnim pogledom na Atlantski okean, nego i svetonikom, na kome se nalazi laser. Najviša tačka laserskog zraka usmerena je na Meku, jedan od najsvetijih gradova za muslimane.

I baš zbog tog modernog dodatka, pogled na ovu znamenitost marokanskog grada u večernjim satima je u najmanju ruku spektakularan.

Najveći grad Kraljevine Maroko

Uprkos činjenici da je Rabat glavni grad Kraljevine Maroka, Kazablanka je najveći grad u zemlji, ističe „Kayak“.

Kazablanka, Maroko Foto: Pixabay/metalvibes

Ujedno je u pitanju grad u kome se može uživati na plaži, ali i u otkrivanju znamenitosti, kojima je Kazablanka obilato darovana. Sa istorijom dugom oko tri hiljade godina, može se pohvaliti mnogim značajnim građevinama, koje privlače pažnju posetilaca.

Sem toga, grad je poznat i po odličnoj gastronomskoj ponudi, koja predstavlja mešavinu marokanske kuhinje sa evropskom.

Kazablanka, Maroko Foto: Pixabay/chengtzf

Jedinstveni muzej

Dok je grad vremenom napredovao i razvijao se, Stara Medina u Maroku ostala je netaknuta nekoliko stotina godina. I danas ovaj deo Kazablanke svedoči o svakodnevnom životu i tradiciji lokalnog stanovništva.

Šetnja ulicama Stare Medine, koje nalikuju lavirintu, posebno je atraktivna turistima koji imaju želju da osete autentični duh Kazablanke. Prodavnice tradicionalnih proizvoda, suvenira i drugih sitnica, samo su dodatak lepoti ovog dela grada.

Kazablanka, Maroko Foto: Pixabay/hansjuergenw

U čitavom arapskom svetu se samo u Kazablanki nalazi muzej posvećen judaizmu. Nekada je upravo današnja Kraljevina Maroko bila lokacija na kojoj su živeli Jevreji. Čak stotine hiljada njih. Zato i ne čudi što samo u Kazablanki postoji Muzej marokanskog judaizma, koji posetiocima nudi priliku da se bliže upoznaju sa tim delom istorije.

Naravno da Kazablanka ima toliko toga da ponudi i onim turistima koji su ljubitelji modernog i savremenih trendova. U kvartu Korniš, koji se nalazi nedaleko od pomenute džamije i iz koga se može uživati u pogledu na Atantski okean, nalazi se kako moderni tržni centar, tako i moderni restorani i druge atrakcije savremenog sveta.

Nema sumnje da je Kazablanka grad koji ima mnogo toga da ponudi i onima koji su ljubitelji prošlosti i onima koji su ljubitelji modernog doba.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Predstavljamo reprezentaciju Maroka u samo 2 minuta!

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja