• 0

Vreme čitanja: oko 6 min.

Letovanje u Egiptu: Otkrijte čari fascinantne destinacije

A. V.

Vreme čitanja: oko 6 min.

Egipat, zemlja bogate istorije i kulture, svake godine privlači milione turista željnih avanture i opuštanja. Ova destinacija nudi prelepe plaže, izuzetne ronilačke lokacije i brojne istorijske znamenitosti

  • 0
Egipat Foto: Promo/ Uroš Kostić

U ovom članku ćemo detaljno istražiti najpoznatija letovališta u Egiptu, najbolje vreme za posetu, kao i znamenitosti koje ne smete propustiti. Zato pažljivo razmotrite Letovanje u Egiptu ove godine.

Koja su letovališta u Egiptu?

Egipat je dom mnogim letovalištima koja se prostiru duž obala Crvenog mora i Sredozemnog mora. Među najpoznatijima su Hurgada, Al Maza Bay i Šarm el-Šeik.

Hurgada

Hurgada je jedno od najpoznatijih letovališta u Egiptu. Smeštena na zapadnoj obali Crvenog mora, Hurgada je poznata po svojim prelepim plažama i kristalno čistoj vodi. Ovo letovalište je idealno za ljubitelje vodenih sportova, posebno ronjenja i gnjurenja (snorkeling). Podvodni svet Hurgade je bogat koralnim grebenima i raznolikim morskim životom, što ga čini jednim od najboljih mesta za istraživanje podvodnog sveta.

Osim toga, Hurgada nudi i brojne luksuzne hotele i resort hotelske komplekse, kao i kvalitetan noćni život. Grad je podeljen na tri glavna dela: El Dahar, gde možete pronaći tradicionalne suqove i egipatsku kulturu, Sekala, koja je komercijalni centar grada, i južni deo, gde se nalaze moderni hotelski kompleksi.

Egipat Foto: Promo/ Uroš Kostić

Hurgada hoteli

Po pitanju kvaliteta i usluge koji Hurgada hoteli nude utisci su različiti kako zbog očekivanja tako i zbog samog ukusa putnika. Kada bismo morali da kažemo sve u jednoj rečenici, iskoristili bismo poznatu floskulu "koliko para toliko muzike".

Kakva su iskustva putnika sa kvalitetom hotela u Hurgadi? Recimo da se dosta putnika pozitivno iznenadi kategorizacijom hotela u Egiptu. Samim tim i u Hurgadi. Većina prijatno, ali neki i ne baš. Nekada hotel sa 4* može biti bolji od hotela sa 5*. Ali kada pogledate njegovu cenu koja je vrlo verovatno skuplja od hotela koji ima zvezdicu više, shvatićete. U Hurgadi cena u većini slučajeva određuje i kvalitet. Zato predlažemo sledeće hotele: Hotel Caribbean world 5* - Soma Bay (pristupačan, dobar sadržaj za decu), Swiss inn resort Hurgada 5* (ex Hilton Hurghada Resort – jedan od najprodavanijih), Hotel Seagull resort 4* - Hurgada (dobar odnos cena-kvalitet), Hotel Desert Rose 5* - Hurgada, Hotel Rixos Premium Magawish 5* (luksuzan hotel), Hotel Fort arabesque west bay resort 4+*, Hotel Steingenberger Al Dau beach 5* - Hurgada i Hotel Baron palace resort 5* - Sahl Hasheesh Hurgada kao jedan od najluksuznijih.

Egipat Foto: Promo/ Uroš Kostić

Al Maza Bay

Al Maza Bay je luksuzno letovalište smešteno na severnoj obali Egipta, uz Sredozemno more. Ova destinacija je relativno nova, ali brzo postaje popularna među turistima zbog svojih prelepih plaža i visokokvalitetnih smeštajnih objekata. Al Maza Bay je savršeno mesto za one koji traže mir i opuštanje u sofisticiranom okruženju. U pitanju je nova destinacija na našem tržištu koja veoma brzo osvaja srca naših putnika.

Letovalište nudi brojne aktivnosti na vodi, uključujući jedrenje, skijanje na vodi i vožnju kajakom. Takođe, u blizini se nalaze istorijske znamenitosti kao što su Aleksandrija i El Alamein, što dodatno obogaćuje boravak u ovom delu Egipta. Neki od hotela koje preporučujemo su: Hotel Jaz Tamerina 5* - Almaza Bay, Hotel Jaz Oriental resort 5* - Almaza Bay i Hotel Jaz almazino 4* kao jedan od povoljnijih.

Šarm el-Šeik

Šarm el-Šeik, smešten na južnom vrhu Sinajskog poluostrva, je još jedno popularno letovalište u Egiptu. Poznat po svojim prelepim plažama, luksuznim resortovima i neverovatnim ronilačkim lokacijama, Šarm el-Šeik privlači turiste iz celog sveta. Podvodni svet oko Šarm el-Šeika je jedan od najlepših na svetu, sa brojnim koralnim grebenima i bogatom morskom faunom.

Grad je takođe poznat po svojim golf terenima, vrhunskim restoranima i živahnom noćnom životu. Na ovoj destinaciji, turisti mogu uživati u ekskluzivnom iskustvu kupovine u modernim trgovačkim centrima, kao i u opuštanju na plažama svetske klase.

Egipat Foto: Promo/ Uroš Kostić

Kada je najbolje letovati u Egiptu?

Egipat ima suptropsku klimu sa toplim letima i blagim zimama, što ga čini atraktivnim za turiste tokom cele godine. Međutim, postoje određena razdoblja kada je poseta Egiptu posebno prijatna.

Proleće (mart - maj)

Proleće je jedno od najboljih perioda za posetu Egiptu. Temperature su prijatne, kreću se između 25°C i 30°C, što je idealno za razgledanje i aktivnosti na otvorenom. U ovom periodu takođe nema velike gužve, pa možete uživati u znamenitostima bez pritiska.

Jesen (septembar - novembar)

Jesen je takođe odlično vreme za posetu. Temperature su slične onima u proleće, što omogućava udobno istraživanje i opuštanje na plaži. Morska voda je još uvek topla od letnjih meseci, pa je ovo idealno vreme za ronjenje i snorkeling. Škola je u toku pa je i manje dece.

Zima (decembar - februar)

Zime u Egiptu su blage, sa temperaturama koje se kreću između 15°C i 20°C na obali Crvenog mora, dok su noći hladnije. Ovaj period je pogodan za turiste koji ne vole visoke temperature. Zima je takođe sezona kada možete posetiti Egipat po nižim cenama, jer je manje turista. U ovim mesecima akcenat je na izletima i razgledanjima.

Leto (jun - avgust)

Leta u Egiptu su veoma topla, sa temperaturama koje često prelaze 40°C. Iako zvuči da su ove temperature izuzetno visoke imajte u vidu da je vlažnost vazduha jako niska u Egiptu u ovim mesecima pa takve temeparture ne ostavljaju takav utisak kao u Beogradu. Međutim, obalne destinacije kao što su Hurgada i Šarm el-Šeik pružaju prijatniji boravak zbog svežine morskog povetarca i mogućnosti za vodene aktivnosti.

Egipat Foto: Promo/ Uroš Kostić

Šta treba posetiti u Egiptu?

Egipat je zemlja sa neverovatnom istorijom i kulturom, a njegove znamenitosti su među najpoznatijima u svetu. Evo nekoliko mesta koja ne smete propustiti tokom boravka u Egiptu.

Piramide u Gizi

Piramide u Gizi, uključujući Veliku piramidu, jedno od Sedam svetskih čuda drevnog sveta, nezaobilazna su atrakcija. Ove veličanstvene građevine, izgrađene pre više od 4.500 godina, pružaju fascinantan uvid u drevnu egipatsku civilizaciju. Pored piramida, možete posetiti i Sfingu, koja čuva ove impresivne strukture.

Hramovi u Luksoru i Karnaku

Luksor, smešten na istočnoj obali Nila, poznat je po svojim drevnim hramovima i grobnicama. Hram Karnak, najveći religijski kompleks iz drevnog Egipta, i Luksorski hram, posvećen bogu Amunu, su impresivne strukture koje svedoče o veličini egipatskih faraona. U blizini se nalazi i Dolina kraljeva, gde su sahranjeni mnogi faraoni, uključujući i čuvenu grobnicu Tutankamona.

Abu Simbel

Abu Simbel je kompleks dva masivna hrama izgrađena tokom vladavine Ramzesa II. Hramovi su poznati po svojim ogromnim statue Ramzesa i detaljnim reljefima. Ono što je posebno fascinantno kod Abu Simbela je činjenica da su hramovi pomereni na višu lokaciju tokom 1960-ih kako bi se spasili od poplava uzrokovanih izgradnjom Asuanske brane.

Biblioteka u Aleksandriji

Nova biblioteka u Aleksandriji, izgrađena kao moderna replika drevne Biblioteke Aleksandrijske, jedan je od kulturnih centara Egipta. Ova impozantna građevina ne samo da čuva milione knjiga, već je i dom muzeja, istraživačkih centara i planetarijuma.

Muzej Egipatskih antikviteta u Kairu

Muzej Egipatskih antikviteta u Kairu, poznat i kao Egipatski muzej, sadrži jednu od najbogatijih zbirki drevnih artefakata na svetu. Ovde možete videti zlatnu masku Tutankamona, brojne mumije, statue i druge artefakte koji svedoče o bogatoj istoriji Egipta.

Ronjenje u Crvenom moru

Crveno more je jedno od najboljih mesta za ronjenje na svetu. Podvodni svet je bogat koralnim grebenima, šarenim ribama i drugim morskim životinjama. Mesta kao što su Hurgada, Šarm el-Šeik i Ras Mohamed Nacionalni park nude neverovatne ronilačke ture koje će vam omogućiti da istražite ove predivne podvodne pejzaže.

Oaza Siwa

Za one koji žele da iskuse nešto drugačije, oaza Siwa je savršeno mesto. Smeštena u zapadnoj pustinji Egipta, Siwa je poznata po svojim prelepim palminim gajevima, slanim jezerima i istorijskim ruševinama. Oaza nudi mirno okruženje daleko od užurbanosti gradova.

Ras Mohamed Nacionalni park

Ras Mohamed Nacionalni park je prirodni rezervat smešten na južnom delu Sinajskog poluostrva

Sa svojim bogatim kulturnim nasleđem i prirodnim lepotama, Egipat ostaje jedna od najprivlačnijih destinacija za letovanje. Bez obzira da li ste ljubitelj istorije, avanturista ili samo želite da se opustite na plaži, Egipat nudi nešto za svakoga. Egipat je sunčani raj za savršeno letovanje a uz Dream Land agenciju možete imati parče istog. Uživajte.

(Ona.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Probali smo venčanicu sa Temu-a za 2.700 dinara: Možemo li izgledati skupo, ako "prođemo" jeftino?

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja