• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dvojica srpskih vladara darovala su svetinju u ovom italijanskom gradu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mošti Svetog oca Nikolaja Miriklijskog donete su 1087. godine iz Mire, u drevnoj Likiji. Tačnije, otete su iz manastira u kome su počivale i smeštene u crkvu u Bariju

  • 0
Bari, Italija Foto: Pixabay/pixikus

Koliko je crkva posvećena Svetom Nikoli u italijanskom gradu Bariju, u kojoj se nalaze i mošti ovog svetitelja, bila značajna za srpstvo, jasno govori i to što su dvojica vladara darovala ovu svetinju. Mošti Svetog oca Nikolaja Miriklijskog donete su 1087. godine iz Mire, u drevnoj Likiji. Tačnije, otete su iz manastira u kome su počivale i smeštene u crkvu u Bariju.

Tri veka kasnije, 1319. godine srpski kralj Milutin darovao je ovu svetinju. Kako navodi „Vikipedija“, oltar, ikona i kandelabri koje je ovaj srpski vladar poslao na dar crkvi Svetog Nikole u Bariju bili su izrađeni od srebra.

Tokom 17. veka je taj oltar pretopljen i pod uticajem baroka je izrađen novi.

Bari, Italija Foto: Pixabay/tomek999

Nije ovu svetinju zaboravio ni kralj Srbije, Stefan Dečanski. U znak zahvalnosti za to što mu se vid vratio uz pomoć ovog sveca, srpski kralj ovoj svetinji u Italiji na dar šalje ikonu Svetog Nikole pozamašnih dimenzija.

Deveti italijanski grad po veličini

Glavni grad Pulje, odnosno italijanske pokrajine Apulije je Bari, koji je na devetom mestu po veličini u celoj zemlji.

Nedaleko od Otrantskih vrata, prolaza koji vodi direktno u Jadransko more, nalazi se „Grad Svetog Nikole“, kako se Bri često naziva. Upravo zbog činjenice da se u bazilici posvećenoj ovom svecu nalaze i njegove mošti, Bari posećuju i brojni vernici iz celog sveta.

Stari deo grada

Izuzev crkve posvećene Svetom Nikoli, u starom delu grada Barija postoji još mnogo crkava. Čak 40, prema „Wanderlustmagazine“.

Bari, Italija Foto: Pixabay/4506458

Staro gradsko jezgro karakterišu krivudave, kaldrmisane ulice. Činjenica da se nalazi na poluostrvu, sa koga se pruža fantastičan pogled prema staroj luci, samo upotpunjuje ugođaj prilikom posete ovom delu Barija.

I upravo tu se može videti i osetiti autentični italijanski duh, te uživati u pogledu na svakodnevne aktivnosti stanovnika Barija, budući da stari deo grada ima i stalne stanovnike.

Šetalište uz obalu, Lungomare datira još iz doba Musolinijeve vladavine. Na najdužem šetalištu u zemlji nalaze se i brojni ugostiteljski objekti, koji osim uživanja u tradicionalnim specijalitetima italijanske kuhinje, posetiocima nude i mogućnost da se opuste i uživaju u pogledu na more.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Zašto najviše Srba proslavlja Svetog Nikolu?

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja