• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vodič kroz Minhen: Nezaobilazni delovi bavarskog grada koji otkrivaju dušu Nemačke

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

U narednom periodu će primiti veliki broj turista

  • 0
Minhen, Nemačka, Bavarska Foto: Pixabay/designerpoint

Minhen, sedište Bavarske i jedan od najpoznatijih gradova Nemačke, danas će biti središte fudbala pošto se igra meč između naše i slovenačke reprezentacije. Ukoliko vas i pored ovoga put navede u ovaj divni grad, onda su sledeće stvari obavezne pri razgledanju.

Glavni grad ove pomenute pokrajine je poseban u svakom smislu. Mesto je gde možete videti koliko je Nemačka drevna, kakva je bila pre današnjeg vremena. Minhen je jedan od najbogatijih gradova Nemačke ali i Evrope i diči se bogatom istorijom.

Posetite Stari grad Minhena

Minhen, Stari deo grada, Stari grad Minhena Foto: Shutterstock/Sam Tanno

On je bio centar za mnoge istorijske događaje koji su promenili svet i ako ga posetite to će biti jedna od najboljih stvari.

Odeonsplatz

Teatinska crkva, Minhen, crkva u Minhenu Foto: Shutterstock/Mikhail Markovskiy

Nalazi se na severnoj starni grada gde se ujedno nalaze i mnoge srednjovekovne građevine od kojih je najznačajnija Teatinska crkva. To je jarko žuta zgrada koja se ističe na trgu i za njenu izgradnju je bilo potrebno 16 godina i završena je 1676. godine.

Kraljevska rezidencija

kraljevska rezidencija u Minhenu Foto: Shutterstock/Pabkov

Predstavlja utočište za kraljevsku porodicu Vitelsbah krajem 14. veka. Jedna je od najraskošnijih palata na svetu, enterijeri su ukrašeni velikim skulpturama, muralima i oslikanim plafonima. Njihov najpopularniji teatar je prava riznica koja se sastoji od preko 1200 umetničkih dela uključujući simbol bavarskih kraljeva i kraljica. Takođe, ima i muzej koji se sastoji od kamenih i kitnjastih soba, gotičkih podruma.

Marienplatz

Marienplac, Marienplatz, Minhen, Bavarska, Nemačka Foto: Shutterstock/Sergey Dzyuba

Svakako je jedno od najpoznatijih mesta u Minhenu, piše "The solo globe trotter", koji se naziva još i Schrannenplatz. Najstariji je deo grada koji datira iz 700-ih godina. Pijaca je bila trgovački centar svega ali je i sada centar Božićne pijace. Najpoznatija znamenitost je Nova gradska većnica u pozadini sa stupom Device Marije na prednjoj strani zbog čega se trg naziva Marijinim trgom.

Nova gradska kuća

Nova gradska kuća u Minhenu Foto: Shutterstock/Andrey_Popov

Nesumnjivo je jedna od najviše fotografisanijih znamenitosti Minhena, a prelepi spomenik je srce ovog grada u kom se održava i festival piva. Takođe, bilo je i pozadina mnogih revolucionarnih vremena u istoriji Evrope. Izgrađena je 1867. godine i njena gradnja je trajala punih 40 godina i urađena je u gotičkom stilu.

Crkva Svetog Petra

Crkva Svetog Petra u Minhenu Foto: Shutterstock/Ellie-Rose Cousins

Sa ovog mesta se pruža prelepi panoramski pogled na Minhen. Crkvu je izgradila grupa benediktinskih monaha 700-ih godina. Prvobitno je bila crkva brvnara i nekoliko puta je gorela, dok je u sadašnjem izdanju sagrađena u 13. veku.

Stara gradska kuća

Stara gradska kuća u Minhenu Foto: Shutterstock/PrasitRodphan

Podignuta je 1175. godine, imala je karaule i ulazne kapije, dok se danas sastoji od plesne kuće, Muzeja igračaka, srednjovekovnih statua.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Posetili smo Hram Vaskrsenja Hristovog u Valjevu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja