• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Suprugama pomoraca sa ovog hrvatskog ostrva posvećena je jedna interesantna skulptura

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kao simbol ne samo ljubavi žene prema svom voljenom, ali i vernosti i istrajnosti da bračnu zajednicu očuva, na hrvatskom ostrvu Lošinj stoji bronzana skultptura, visoka 1,78 metara

  • 0
Mali Lošinj Foto: Shutterstock

Kako zbog izuzetno povoljnih klimatskih karakteristika, tako i zbog obilja biljnih i životinjskih vrsta, koje na njemu obitavaju, tek ostrvo Lošinj u hrvatskom delu Jadrana prati krilatica da je „Ostrvo vitalnosti“.

Slobodno se može reći da je u pitanju ostrvo koje nudi aromaterapiju pod otvorenim nebom, budući da na njemu uz borove šume, rastu i brojne vrste lekovitih, aromatičnih biljaka.

Od ukupno 1.018 biljnih vrsta koje se sreću na Lošinju, među autohtone je svrstano čak 939, navodi „Visitlosinj“.

Uz sve to, ovo hrvatsko ostrvo može se pohvaliti i sa čak više od dve stotine sunčanih dana prosečno u toku godine.

Lošinj, Hrvatska Foto: Wikimedia/K. Korlevic

Spomen istrajnosti i ljubavi

Kao simbol ne samo ljubavi žene prema svom voljenom, ali i vernosti i istrajnosti da bračnu zajednicu očuva, na hrvatskom ostrvu Lošinj stoji bronzana skultptura, visoka 1,78 metara.

Simbolično je nazvana „ADDIO“ i smatra se jednim od znakova raspoznavanja ovog ostrva.

Posebno je interesantno pomenuti na kom mestu je postavljena. Opet simbolično, upravo u delu ostrva gde su se u prošlosti i ukrcavali na brod i sa njega iskrcavali mnogi lošinjski pomorci. Nakon što bi se iskrcali u uvali Čikat, gde su ih čekale supruge, oni bi sa porodicama odlazili na molitvu u omanju crkvu Annunziata, koja se u blizini nalazi.

Lošinj, Hrvatska Foto: Wikimedia/Falk2

Budući da je supruga kapetana Aldebranda Petrine, Marija Stuparić, kojoj je skulptura i posvećena, ostala upamćena po rečenici:

Addio, moj ljubljeni!

to i skulptura, autorke Zvonimire Obad, simbolično takav naziv nosi, ističe „Visitlosinj“.

Koliko su njena ljubav i želja za očuvanjem bračne zajednice bila jaka, lako se može zaključiti iz toga što je sa suprugom u domu na ovom ostrvu provela tek 13 meseci zajedno. U braku su bili 32 godine...

Lošinj, Hrvatska Lošinj, Hrvatska / Foto: Wikimedia/Daniel Niederl

Raj za ljubitelje ronjenja

U već pomenutoj uvali, u kojoj se nalazi i skulptura posvećena suprugama lošnjskih pomoraca, mogu uživati ljubitelji ronjenja.

Tim pre što tu, na dubini koja se kreće između pet i 15 metara postoji i pravi pravcati podvodni muzej.

Izuzev replika amfora iz antičkog perioda, pa i replika sidra iz četvrtog i petog veka, u ovom posve neobičnom muzeju postoje i replike topova koji su bili izrađivani tokom 16. veka.

Na stazi dugoj tri stotine metara, među 11 eksponata, koliko ih prema „Visitlosinj“ obuhvata podvodni arheološki park, jedan se izdvaja. U pitanju je replika bronzane statue izrađene u periodu između drugog i prvog veka pre Hrista, koji prikazuje Apoksiomena. Upravo ovaj junak važi za simbol čitavog ostrva i ovde se replika njegove statue može videti u prirodnoj veličini.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Jedan od najbogatijih Srba na Hvaru upecao tunu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja