• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Proročanstvo jednog pastira zaslužno je za gradnju ove svetinje u Mađarskoj

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iako nema sumnje da je mnogima asocijacija na Morahalom upravo banja, u ovom mađarskom gradu postoji i svetinja, koju prati zanimljiva legenda

  • 0
Morahalom, Mađarska Foto: Shutterstock

Nedaleko od granice sa Srbijom, na oko 15 kilometara udaljenosti od Segedina, nalazi se Morahalom, mađarski grad poznat po banji Svete Eržebet. Turisti iz Srbije često posećuju ovo lečilište i to najpre zbog blizine, ali i zbog činjenice da je Morahalom od Segedina udaljen tek oko 20 kilometara.

Uz brojne bazene, kako zatvorene, tako i otvorene, u banji Svete Eržebet se nalaze i sauna i različiti ugostiteljski objekti, a posetiocima su na raspolaganju i usluge u velnes centru. Posebno se po kvalitetu izdvajaju ručne masaže.

Iako nema sumnje da je mnogima asocijacija na Morahalom upravo banja, u ovom mađarskom gradu postoji i svetinja, koju prati zanimljiva legenda.

Morahalom, Mađarska Foto: Shutterstock

Ispunjenje proročanstva jednog pastira

U davna vremena se na oko 20 kilometara od grada Segedina, baš na mestu na kome se danas nalazi Morahalom i u njemu banja Svete Eržebet, nalazilo uzvišenje, koje je bilo poznato pod nazivom breg „gde se čekao hleb“, navodi „Visitmorahalom“.

Razlog za takav naziv vezan je za običaj pastira, koji su baš na tom mestu čekali da im članovi porodice donesu da jedu.

Prema još uvek očuvanoj legendi, zbilo se da je jedan od pastira stojeći na vrhu tog uzvišenja i čekajući da stigne njegov obrok, udario svojim štapom o zemlju i izgovorio sledeću rečenicu: "Videćete, jednog dana će se ovde sagraditi crkva!"

Pred sam kraj 19. veka tako se i zbilo. Na dan 16. maja, sada već daleke 1892. godine upravo je na tom mestu podignuta kapela, koja je bila posvećena Anđelima čuvarima.

Morahalom, Mađarska Foto: Shutterstock

Sedam godina nakon toga, kada je Morahalom postao i samostalna parohija, stvari se menjaju. Ova svetinja današnji izgled dobija 1903. godine i biva posvećena kralju Svetom Ladislavu.

Bogata priroda Morahaloma

Termomineralne vode banje Svete Eržebet samo su jedan vid bogatstva Morahaloma, mađarskog grada koji je priroda obilato darovala. Koliko je bogatstvo biljnih vrsta na području Morahaloma, kako ističe „Visitmorahalom“, jasno svedoči i jezero Madaras koje se tu nalazi, ali i livada Tanas i močvara Čipak.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Sa Zavetne crkve u Segedinu pogled je predivan, pravoslavna jedna od retkih koje su izdržale poplavu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja