• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Među više od čak dve hiljade pećina u Srbiji, ovih pet se izdvaja

Vreme čitanja: oko 2 min.

U mnogim pećinama Srbije krije se ne samo fantastičan pećinski nakit, već i mnoge dvorane, ali i bigrene kade i svašta još nešto što samo priroda može da stvori

  • 1
Stopića pećina, planina Zlatibor, Srbija Foto: Telegraf.rs/Aleksandra Blažević

Koliko su prirodna bogatstva naše zemlje jasno potvrđuje i podatak da se Srbija može pohvaliti sa čak više od dve hiljade pećina. Istini za volju, mnoge od njih nisu dostupne za turističke posete, ali toliki broj pećina jasno ukazuje na prirodna bogatstva kojima, bez ikakve sumnje Srbija obiluje.

U mnogim pećinama Srbije krije se ne samo fantastičan pećinski nakit, već i mnoge dvorane, ali i bigrene kade i svašta još nešto što samo priroda može da stvori.

Ovo su neke od pećina koje vredi posetiti.

1. Resavska

Pored toga što je najpoznatija pećina u celoj našoj zemlji, Resavska pećina se smatra i najstarijom, budući da je njena starost procenjena na više od 80 miliona godina.

Otkrivena je tek pre oko šest decenija i danas je okarakterisana kao spomenik prirode, te se nalazi pod zaštitom nadležnih institucija. Uz bogat pećinski nakit i okamenjene vodopade, Resavska pećina se može pohvaliti i bogatim draperijama.

2. Ceremošnja

Razlog zbog koga se pećina Ceremošnja, na području Homoljskih planina, smatra najlepšom u našoj zemlji jeste izuzetno bogat i po mnogo čemu jedinstven pećinski nakit.

Pećina Ceremošnja Foto: Wikimedia/Geograf208 - Pećina Ceremošnja

U dvorani koja nosi naziv „Arena“ postoji ukupno pet celina, a glavni pećinski ukrasi nose nazive „Lepa Vlajna“, „Na večnoj straži“, „Dva druga“ i „Mladoženja“. Sem toga, Ceremošnja je poznata i po okamenjenom vodopadu.

3. Lazareva pećina

Poznata i kao Zlotska pećina, zanimljiva je zato što su u njoj otkriveni fosili iz različitih perioda i to kako bronzanog i bakarnog, tako i iz perioda gvozdenog doba.

Rekonstrukcija Foto: Nikola Anđić

Smeštena nedaleko od grada Bora, ova pećina je tek jedan deo pećina dugih čak osam kilometra, koje su poznate pod nazivom Zlotske pećine. Nedaleko od pećine, koja je kao prirodno dobro pod zaštitom nadležnih institucija počev od 2005. godine, nalazi se i istoimeni kanjon, koji je još jedna od atrakcija tog dela naše zemlje.

4. Risovača

Lokacija na kojoj se nalazi pećina Risovača smatra se jedinstvenom na području čitavog Balkana, ističe „Gost.rs“, budući da se nalazi na samom ulasku u grad Aranđelovac. I to sa leve strane kada se ide iz pravca Beograda, odnosno Topole.

Pećina Risovača Foto: Shutterstock

Ipak, postoji još nešto što Risovaču izdvaja u odnosu na ostale pećine. U njoj se može videti i prikaz pećinskih ljudi koji su pećinu koristili kao skrovište u periodu ledenog doba. Prema procenama, otkriveni ostaci pećinskih životinja stari su oko sto hiljada godina.

5. Stopića pećina

Nedaleko od centra Zlatibora nalazi se i Stopića pećina. Ono po čemu je ova pećina mnogima poznata jesu bigrene kade.

Dodatnu lepotu Stopića pećini pruža i priča vodiča o otkriću, te o „Psećem groblju“, ali i omanji vodopad koji se u njoj nalazi.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Stopića pećina samo tokom septembra ostvarila posećenost kao za celu 2019.

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Sandro

    25. jun 2024. | 18:38

    Gde vam je Duboka pećina?

    Podelite komentar