• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ako želite da pobegnete iz grada i da uživate u prirodi, posetite neko od ovih jezera

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ukoliko se odlučite za opciju da se u vrelim letnjim danima rashladite u vodama nekog od jezera, obavezno obratite pažnju na to da li je u tom jezeru dozvoljeno kupanje ili ne

  • 0
TARA TURISTI POSETA Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Kratki izleti u prirodu idealan su način za „punjenje baterija“. Na svu sreću, u našoj zemlji ima toliko područja na kojima je to moguće.

Iako su neka od jezera u Srbiji idealna za posetu u toku toplijeg perioda godine, kada je moguće i kupanje u njima, šetnja oko jezera u svako doba godine i te kako može pomoći obnovi energije. U to nema sumnje.

Ukoliko se odlučite za opciju da se u vrelim letnjim danima rashladite u vodama nekog od jezera, obavezno obratite pažnju na to da li je u tom jezeru dozvoljeno kupanje ili ne.

I ne zaboravite da poštujete prirodu, te da ne ostavljate otpatke nakon boravka.

1. Bovansko jezero

Na oko sedam kilomeetara udaljenosti od Sokobanje i oko dvostruko više od Aleksinca, izgrađeno je veštačko jezero, čija je osnovna namena usmerena na vodosnabdevanje domaćinstava u Aleksincu.

Pored toga što je Bovansko jezero pogodno i za kupanje, te je prepoznato kao jedno od omiljenih izletišta stanovnika okolnih gradova i mesta, naročito je atraktivno za ribolovce, kajakaše i ljubitelje ostalih sportova i aktivnosti na vodi, te je upravo zato i domaćin takmičenja u ribolovu i jedriličarske regate.

Borsko jezero Foto: Shutterstock

2. Borsko jezero

Sa prijatnih oko 25 stepeni, koliko je prosečna temperatura vode u letnjem periodu, Borsko jezero rado posećuju stanovnici Bora, koji je udaljen tek nešto manje od 20 kilometara i okoline.

Tim pre što na jezeru postoje i plaže, i to nekoliko njih. Neke su prekrivene travom, neke šljunkom, a postoje i betonske plaže.

3. Zaovinsko jezero

Poznato i kao jezero Zaovine, ovo veštačko jezero datira iz poselednjih decenija prošloga veka. Zapravo od kada je 1981. godine izgrađena brana na reci Beli Rzav.

Uz glavno jezero, tu su još četiri manja jezera, a posebno je zanimljivo da se zahvaljujući sistemu poznatom kao spojeni sudovi voda pretače iz njih u glavno jezero, čija dubina, kako navodi „Kompaskazesrbija“ ima dubinu i do 130 metara.

Nedaleko od brane Lazići na Zaovinskom jezeru se nalazi i mesto, za koje se navodi da je najbolje za kupanje. Na njemu postoji i neuređena plaža, čija površina varira u skladu sa nivoom jezerske vode.

Vlasinsko jezero Foto: Telegraf/T. Stevanović

4. Vlasinsko jezero

Iako jeste atraktivno u turističkom smislu, Vlasinsko jezero ipak nema plaža i smatra se da zvanično nije dozvoljeno kupanje u njemu. Ipak, buduću da se nalazi na nadmorskoj visini od 1.213 metara i da je nadaleko poznato po fantastičnoj prirodi i fenomenu poznatom kao plutajuća ostrva, nema sumnje da posetioce osvaja na prvi pogled.

Uz to, sam put do jezera i planinski vrhovi koji ga okružuju, te područje gotovo netaknute prirode, čini ovo jezero idealnim za beg od gradske vreve.

5. Zlatarsko jezero

Po površini treće u celoj zemlji, jezero Kokin Brod, kako se još naziva, nalazi se u dolini reke Uvac i to na 880 metara nadmorske visine.

Najviša temperatura vode je oko 21 stepen Celzijusove skale, a njegova dubina je u proseku 75 metara. Na jezeru postoji i pontonska plaža, a u blizini je i teren za odbojku.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Srndać preplivava jezero da nađe partnerku u drugoj zemlji

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja