• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prva Kosidba u Čikagu okupila brojne Srbe, pobednik kosu doneo s Korduna pre pola veka

Vreme čitanja: oko 1 min.

Na kraju su održane i narodne sportske igre navlačenje konopca i bacanje kamena sa ramena

  • 0
kosači, kosidba, takmičenje, planina Rajac Foto: RINA

Prva Kosidba u Čikagu i SAD odžana je danas na novom imanju Ckrve Svetog Jovana Krstitelja u Homer Glenu, a okupila je brojne učesnike koji su se za ovu priliku obukli u tradiconalnu nošnju kraja iz koga dolaze - od Krajine preko Šumadije do Crne Gore.

Predsednik Udruženja Hercegovac Dušan Magazin kazao je za Tanjug da je ideju za organizovanje kosidbe dobio pre tri godine, kada je posetio čuvenu Kosidbu na Rajcu koja je postala međunarodna turistička manifestacija koja simbolično predstavlja mobu i svečan završetak košenja planinskih livada.

- Ovde smo sa braćom Krajišicima, Šumadincima, Crnogorcima i probaćemo da napravimo manifestaciju koja će dugo trajati, poput one na Rajcu - rekao je Magazin koji je na početku manifestacije objasnio pravila kosidbe i šta se ocenjuje - brizna, širina otkosa i čistina, kao i narodna nošnja koju su kosci nosili.

Manifestaciju je otvorila konzul BiH u Čikagu Tatjana Telić, a zdravicu je održao upravnik čikaškog Srpskog dramskog pozorišta Igor Obradović koji im je u stihu poručio da "kosom kose, ali da u srcu tradiciju nose".

- Otkuj kosu i naoštri dobro, čikaska je trava tvrda ali od mirisa pokošenog sena lepšeg osveženja nema - rekao je Obradović i na kraju dodao da je i sam kosu uz deda i oca na Kosovu i Metohiju zavoleo.

Pobedu je odneo Pero Stanojčić koji je svoju kosu doneo u Čikago pre 50 godina sa Korduna.

Svečanost je uveličala i ženska pevačka grupa koja je hranu nosila u ručno pletenim košarama, kako bi okrepile kosioce. Kada su se okrepili, zajedno sa muškom pevačkom grupom pesmom su im kako to tradicija nalaze odgovorili.

Na kraju su održane i narodne sportske igre navlačenje konopca i bacanje kamena sa ramena.

(Ona.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: U vojnim kamionima prešla sam Taru: Safari tura mi je dokazala da je ovo mesto gde lepota počinje

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja