• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Odlično očuvano staro jezgro grada jedna je od atrakcija poznatog grčkog letovališta

Vreme čitanja: oko 2 min.

Grad koji se može pohvaliti istorijom dužom od 2.500 godina, u okolini krije i neke od najlepših plaža na severoistoku zemlje

  • 0
Kavala, Grčka Foto: Pixabay/thanasispp

Svojevrstan spoj istočne i zapadne kulture, bogatog arheološkog nasleđa i istorije, ali i svega što je savremenom čoveku potrebno, Kavala turistima otkriva nešto drugačiju Grčku od one na koju smo navikli. Grad koji se može pohvaliti istorijom dužom od 2.500 godina, u okolini krije i neke od najlepših plaža na severoistoku zemlje.

Tim pre što je i luka, iz koje saobraćaju brodovi prema obližnjem Tasosu, Kavala je posebno ljubiteljima istorije poznata i po arheološkom nalazištu Filipi, koje se u njenoj blizini nalazi i koje je deo UNESCO-ve liste svetske baštine.

Staro jezgro grada

Prilično je izvesno da je odlično očuvana tvrđava u starom delu grada postala prepoznatljiv simbol Kavale, dok je sasvim izvesno da je pogled prema Egeju i samom gradu sa tvrđave u najmanju ruku fantastičan.

Kavala, Grčka Foto: Pixabay/busbasgeorge

Izuzev utvrđenja na kome se uočavaju tragovi mnogih osvajača, u starom delu grada se nalazi i Kamares, akvadukt dužine 270 kilometara, koji važi za još jednu gradsku atrakciju.

Šetnja do Starog svetionika i uživanje u pogledu na more i obližnji Tasos, upotpuniće uživanje u upoznavanju starog gradskog jezgra, ističe „Discovergreece“.

Plaže Kavale

Na oko pola sata vožnje od grada nalazi se Nea Peramos, poznat po odličnoj plaži i brojnim tavernama, u kojima se nude nacionalni gastronomski specijaliteti.

Nedaleko odatle je i oko tri kilometara duga plaža Amolofi. Lepo uređena peščana plaža, poznata je po kristalno čistoj vodi i borovima, koji se u njenoj okolini nalaze.

Kada se krene na suprotnu stranu od Kavale, na oko 45 minuta vožnje, nalazi se još jedna interesantna plaža. Budući da je ulazak u vodu na plaži Amoglos Keramotis postepen i da voda nije naročito duboka, smatra se da je odličan izbor za mališane i neplivače.

Kada se već nađete u Kavali, ne propustite ni obilazak arheološkog nalazišta Filipi, udaljenog nešto manje od pola sata vožnje od grada. Antički grad koji je osnovao otac Aleksandra Makedonskog, Filip Drugi svedoči o bogatoj istoriji makedonske dinastije, pa je sa razlogom uvršten i na listu svetske baštine.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Kraljevske grobnice muzeja u Vergini

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja