• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Poslednja zadužbina srpskog kralja izgrađena je, prema predanju, posle jedne bitke

Vreme čitanja: oko 2 min.

Neposredno pred bitku, koja se u prvim decenijama 14. veka odigrala na reci Gračanki, srpski kralj Milutin imao je snoviđenje, navodi narodno predanje

  • 0
Manastir Gračanica Foto: Telegraf

Neposredno pred bitku, koja se u prvim decenijama 14. veka odigrala na reci Gračanki, srpski kralj Milutin imao je snoviđenje, navodi narodno predanje. Zapravo mu se anđeo Gospodnji javio tada u snu. Poruka koju je dobio odnosila se na nastupajuću bitku, a vesti su bile dobre za srpskog kralja, jer mu je anđeo nosi vesti o pobedi.

Međutim, kako navodi narodno predanje, nakon što pobedi u bici, kralj Milutin je trebalo da sagradi na tom mestu zadužbinu. I to baš onakvu, kako mu je anđeo Gospodnji pokazao u snu.

Na nešto manje od deset kilometara udaljenosti od Prištine, a u blizini Ulpijana, antičkog grada koji se nalazio na mestu današnjeg Lipljana, baš na obali reke Gračanke je, kako navodi „Zadužbine Nemanjića“, srpski kralj i sagradio jednu od svojih zadužbina.

Patrijarh Porfirije, Gračanica Manastir Gračanica. Foto: SPC

Poslednja Milutinova zadužbina

U srpskoj istoriji je kralj Milutin, pored ostalog, ostao upamćen i po brojnim zadužbinama koje je zidao. Poslednja među njima je upravo manastir Gračanica, koja je izgrađena u periodu između 1315. i 1321. godine.

Zapravo je vrlo brzo nakon što je izvojevao pobedu u bici na reci Gračanki, započeo radove na gradnji manastira, koji je naziv po toj reci i dobio.

Manastir Gračanica Foto: Telegraf

Smatra se da je na mestu na kome je podignut ovaj srpski srednjovekovni manastir ranije postojala crkva posvećena Bogorodici, a koja je funkcionisala kao sedište episkopa. A pre nje, na tom mesto je postojala ranohrišćanska bazilika, koja datira iz šestog veka.

O postojanju Bogorodičine crkve svedoči i povelja srpskog kralja Milutina, koja je ispisana na jednom od zidova kapele.

Gračanica, manastir, krst, crkva, Kosovo Manastir Gračanica / Foto: Shutterstock

Još jedno predanje

Iako se pouzdano zna da je srpski kralj Milutin, kao svoju poslednju zadužbinu, sagradio upravo manastir Gračanicu, čemu svedoči i ktitorska kompozicija, ovo velelepno srednjovekovno zdanje prati i još jedno, posve zanimljivo predanje.

Đorđe, Dobrosav i Nikola bili su trojica braće poreklom sa Kosova, za koje to narodno prednaje veli da su zaslužni za nastanak Gračanice. Prema određenim istorijskim podacima, protomajstor je bio zapravo Nikola, ali za to ne postoje proverene tvrdnje.

U vreme kada je Makarije Sokolović, brat Mehmed paše Sokolovića, bio srpski patrijarh, Gračanica je u velikoj meri rekonstruisana. Kasnije je i patrijarh Pajsije doprineo očuvanju ove svetinje.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Iznošenjem plaštanice obeležen Veliki Petak u manastiru Gračanica

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja