• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Srce sveca koji važi za zaštitnika Dablina čuva se u katedrali Hristove crkve

Vreme čitanja: oko 2 min.

Osnovana pre bezmalo hiljadu godina, katedrala Hristove crkve važi za jednu od poznatijih gradskih atrakcija

  • 0
dablin Foto: Pixabay

Pored toga što je glavni grad “Smaragdnog ostrva”, kako se još Irska naziva, Dablin je i najveći grad u zemlji. Prati ga krilatica “kapija Smaragdnog ostrva” i dobro je poznat kao grad u kome postoji obilje atrakcija, pogodnih za turiste različitih ukusa i afiniteta.

Za razliku od drugih većih gradova širom Evrope, u Dablinu je ipak, koliko-toliko moguće obići glavne atrakcije relativno brzo, što ga čini još zanimljivijim za posetu.

Dablinska katedrala

Osnovana pre bezmalo hiljadu godina, katedrala Hristove crkve važi za jednu od poznatijih gradskih atrakcija.

Dablin, Irska Foto: Pixabay/seanegriffin

Prema “Myirelandtour” ovu katedralu osnovao je Sitrič, kralj Vikinga 1034. godine. U njenom centralnom delu se nalazi i grobnica čuvenog vojskovođe po imenu Strongbo, koji je vodio anglo-normansku invaziju na ostrvo.

Ipak, mnogo značajniji je podatak da se srce Svetog Lorensa O`Tula, koji važi za zaštitnika Dablina, takođe čuva u ovoj svetinji, kao i mnoge druge značajne relikvije.

Postoji i lokalna legenda, koja je među stanovnicima ovog irskog grada poznata kao „Tom i Džeri“, a odnosi se na eksponat kripte ove svetinje, koja važi za jednu od najvećih u celoj zemlji. U pitanju su ostaci miša i mačke, koji su mumificirani. Smatra se da je ta mačka uspela da u cev crkvenih orgulja otera miša, te da su se upravo tu zaglavile i jedna i druga životinja, čiji su mumificirani ostaci deo izložbe pod nazivom „Blago Hristove crkve“.

Dablinski zamak

Za razliku od prilično užurbanog centralnog gradskog područja, Dablinski dvorac važi za atrakciju koja je dobra opcija za ljubitelje istorije i kulture, ali i mira.

Dvorac izgrađen u viktorijanskom stilu po lepoti može i te kako da parira sličnim zdanjima u Parizu ili Londonu.

Uz obilazak ovog velelepnog zdanja, posetiocima se nudi prilika i da uživaju u fantastičnim vrtovima koji Dablinski zamak okružuju. Dostupne su i organizovane ture, i to u periodu između 09.45 i 17.45 časova po lokalnom vremenu, svih sedam dana u toku sedmice.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Život u jednoj kapsuli: Šetali plažom i pronašli poruku u boci koja je putovala 4000km

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja